A líbiai állami olajvállalat (NOC) egyik illetékese által ismertetett adat szerint az észak-afrikai ország olajkivitele napi 150 ezer hordóra zsugorodott szombaton. Ez közel egytizede a polgárháború előtti napi 1,3 millió hordónak.

Az OPEC-tag Líbiában a 2011 februárjában kirobbant népfelkelés előtt napi mintegy 1,6 millió hordó kőolajat termeltek. 2011 elejéig Líbia a világ 17. legnagyobb olajtermelője volt, Afrikában pedig a harmadik legjelentősebb.

Líbia rendelkezik az afrikai kontinens legnagyobb olajkészletével. Olajtermelésének 85 százalékát Európába exportálta. Líbia olajtermelése a világ olajfogyasztásának két százaléka volt, de a háború miatt a termelés napi kevesebb mint 100 ezer hordóra esett vissza, az export pedig teljesen leállt.

A polgárháború vége óta a líbiai olajtermelés folyamatosan, és a szakértők által vártnál gyorsabban állt helyre, az idei évre a napi olajtermelést 1,8 millió hordóra várta a NOC olajvállalat.

Az utóbbi időszakban azonban feszültté vált a belpolitikai helyzet, Líbiában a lakossági fegyveres akciók és tüntetések komoly gondot okoznak a kormánynak. A támadók rendszeresen olajkitermelő egységeket foglalnak el, emiatt látványosan csökken a termelés. A NOC adatai szerint már bő 5 milliárd dollár bevételtől esett el az ország.

Eközben az ENI olasz olajtársaság azt közölte ugyancsak szombaton, hogy a jelenlegi napi olajtermelése közvetlenül a forradalom utáni szintre zuhant vissza. Az ENI Líbiában a legnagyobb külföldi olajvállalat, amely már az 50-es évek óta jelen van.

Az OMV osztrák olaj- és gázipari cég pénteken jelentette be, hogy leállította termelését Líbiában az ingatag belpolitikai helyzet miatt.