Különleges építmény segíti megtisztítani egy közép-amerikai város vizeit a szennyeződéstől: Panamaváros sűrűn lakott negyedein át kanyarodó folyó partján egy, az évszázadokon át használt malomkerék működését utánzó  52 méter hosszú automatizált „szemétkerék” szippantja ki a műanyagot a vízből, és teszi rá egy futószalagra, hogy újrahasznosíthassák

Kép: AFP
Mesterséges intelligencia is segít

A konstrukció vízenergiával, tartalékként pedig napenergiával működik, és nem az első ilyen műanyagszippantó a világon: a nagytestvére 2014-ben debütált az amerikai Baltimore-ban Mr. Trash Wheel, azaz Mr. Szemétkerék néven. A "készülékhez" kapcsolódik egy kamerarendszer is, amely hamarosan mesterséges intelligencia segítségével azonosítja majd be szemetet – például, hogy műanyagpalackról vagy egy játékról van szó –, ezzel pedig olyan adatokat gyűjtenek, amelyek segíthetnek új stratégiák kidolgozásában a műanyaghulladék kiküszöbölésére, mielőtt az elérné a környezetet - írja a szerkezetről a többek között kreatív üzleti megoldásokról beszámoló szakportál, a Fast Company 

A furcsa kinézetű kerék egyike annak a nyolc kísérleti projektnek, amelyek világszerte különböző módszereket tesztelnek a műanyaghulladékok eltávolítására a folyókból, mielőtt azok elérnék az óceánt. Egy másik projektben a világ egyik legszennyezettebb folyójában, az indonéziai Citarumban úszó szerkezetek vezetik a műanyagot a folyóparthoz. Jamaicában egy lebegő akadály ejti fogságba a szemetet a Kingston kikötőben. A kenyai Nairobiban pedig az Athi folyó mellékfolyóiban szintén rengeteg műanyagot fogtak fel, itt a Chemolex, kenyai szervezet a műanyagból téglákat készít a folyó melletti új sétányok kikövezésére, ahol új parkok és közösségi kertek is lesznek. Szerintük eddig nem lehetett látni a vizet a szeméttől. A projekt célja, hogy adatokat gyűjtsön az egyes megoldások működéséről, a legfőbb cél pedig az, hogy megakadályozzák a műanyagszennyezés környezetbe kerülését.

Vizes palackok, pelenkák


Ecuadorban például, az egyik folyótisztítási kísérleten dolgozó nonprofit szervezet megállapította, hogy a műanyag vizes palackok az egyik leggyakrabban előforduló eldobált tárgyak a vízben. Ezért elkezdtek olyan állomásokat telepíteni, hol meg lehet tölteni a vizes palackokat. Kenyában azt találták, hogy a folyókban úszkáló szemét nagy része pelenka, ezért a pelenkagyártókkal kezdtek tárgyalásba a helyiek.

Molly Morse, a Benioff Ocean Science Laboratory szakértője szerint a műanyagszennyezés az egész életciklusa során megoldást igényel. Ez magában foglalja az egyszer használatos műanyagok kiküszöbölését, az újrahasznosításhoz való hozzáférés javítását, és – legalábbis egyelőre – a már vízben lévő műanyagok eltávolítását. Becslések szerint évente 11 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, a folyókból érkező mennyiséget pedig egyszerűbb helyben összeszedni, mint megpróbálni begyűjteni, ha már az óceánokba került.

Óriási porszívó is besegített

A szemétkerék mellett más szokatlan készülék is segítette már a műanyag elleni harcot: a dél-afrikai tengerpartot egy négy keréken gördülő, hatalmas porszívó segített megtisztítani a szeméttől, Az eszköz a szemmel alig látható műanyagdarabkákat és a többi eldobált szemetet szedte össze a partról.

A készülék a #SeaTheBiggerPicture Ocean Initiative természetvédõ csoport és a többek között bányászati gépeket gyártó dél-afrikai cég, Matriarch Generic Engineering mérnökeinek ötlete volt. Szerintük a találmányt a szükség hívta életre, elegük volt ugyanis abból, hogy kézzel szinte lehetetlen az eldobált műanyagok darabkáit összeszedni. Az Enviro Buggy névre hallgató eszköz az 5 milliméternél kisebb darabokat szűri ki a tengerparti homokból. Ugyanez a feladat az embereknek napokba telne. A mikroműanyag mellett az Enviro Buggy bármilyen már, a partokon eldobált szemetet is össze tud szedni, az ötletgazdák pedig abban reménykednek, hogy a találmány segít az önkénteseknek gyorsabban rendbe tenni a strandokat.