Az 58 éves jelenlegi államfő, Rumen Radev az első fordulóban a szavazatok több mint 49 százalékát szerezte meg. Kihívója, Anasztasz Gerdzsikov, a szófiai egyetem rektora 22 százalékot kapott - írja az MTI.

Az előrejelzések szerint az elnökválasztás második fordulójában még az első fordulós 40 százaléknál is alacsonyabb lesz a részvétel, de ennek részben az az oka, hogy Bulgáriában idén már negyedszer járulhat az urnákhoz a nagyjából 5,7 millió választójogosult.

Az elnökválasztás első fordulójával egyidőben tartották a balkáni országban idén a harmadik parlamenti választást, miután az előző két alkalommal egyik pártnak sem sikerült megszereznie a stabil kormányzáshoz szükséges többséget.

A harmadik parlamenti választáson a Radevhez közelálló, a korrupció elleni harcot a zászlajára tűző PP végzett az élen.

Az elnöki tisztség kevés hatalommal jár, nagyrészt ceremoniális jellegű, de politikai válság idején előtérbe kerül, amikor az államfő ideiglenes kabineteket nevezhet ki. Az elnöki tisztség egyben a közvélemény befolyásolására is magas rangot ad.

Radev, a légierő egykori parancsnoka komoly népszerűségre tett szert, mivel nyíltan támogatta - a migrációs válság alatt Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetségesévé előlépő - Bojkó Boriszov elleni 2020-as korrupcióellenes tüntetéseket, és mivel olyan ideiglenes kabineteket nevezett ki, amelyek fényt derítettek a legutóbbi jobbközép kormány homályos közbeszerzési ügyleteire, maffiaszerű zsarolási ügyeire. Boriszov tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

A múlt héten a parlamenti választásokon győzelmet aratott egy új korrupcióellenes párt, a Folytatjuk a változást (PP), amelyet két Harvardon végzett vállalkozó alapított, akiket Radev májusban nevezett ki ideiglenes minisztereknek.

Radevet Boriszov politikai ellenfelei - a PP, a szocialisták és az elitellenes ITN párt - támogatják, akik egy másik korrupcióellenes frakcióval együtt tárgyalásokat folytatnak a kormányalakításról.

"Radev a befutó, de sok múlik azon, hogy a támogatói valóban elmennek-e szavazni" - mondta Daniel Smilov politikai elemző a szófiai székhelyű Centre for Liberal Strategies-tól a Reutersnek.