A mesterséges intelligencia okozta változásokra a szoftveriparnak és az informatikusokat képző oktatási rendszernek is fel kell készülnie. Alig egy hónappal ezelőtt a ChatGPT igen sikeresen szerepelt az Amazon állásinterjúján. A mesterséges beszélgetőtárs helyesen válaszolt a leendő programozók válogatására használt kérdésekre, mi több, az Amazon által használt programkód-részleteket még tovább is fejlesztett – írja az ITBusiness.hu.

Szabó Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója a ChatGPT megjelenését szimbolikus jelentőségűnek tartja: „A ChatGPT volt az MI első olyan megnyilvánulása, amely a legszélesebb tömegek számára is kézzelfoghatóan mutatta meg a technológia képességeit. Beírok egy kérdést, és tökéletes választ kapok vissza. Ugyanolyan »hűha«-effektust váltott ki, mint az első iPhone, és ebből a szempontból a jelentősége messze túlmutat önmagán.”

A ChatGPT lebontja a nyelvi korlátokat

Az ügyvezető igazgató szerint új időszámítás kezdődik az ember és a gépek kapcsolatában, ami számtalan területen befolyásolja majd az életünket. Nagyon könnyen elképzelhető, hogy átléphetőek lesznek a nyelvi határok. A ChatGPT már most is könnyen és meglepően jól fordít számtalan nyelven. A másik óriási hatása Szabó Péter szerint a tudás demokratizálódása lesz. 

A szoftveriparnak is hatalmas szüksége van az MI segítségére. A világ ugyanis egyre nagyobb mértékben függ a szoftverektől, elég, ha csak a gépjárművekre és a logisztikára gondolunk. „Az üzleti világ és a magánfelhasználók részéről óriási a kereslet az újabb és újabb szoftverekre, miközben a munkaerőpiacon továbbra is hiány van képzett fejlesztőkből, informatikusokból, mert az oktatás nem képes lépést tartani a gyorsuló ütemben növekvő kereslettel” – mutatott rá Fauszt Gábor, az AutSoft vezérigazgatója. 

A fejlesztőhiányra adott válasznak tekinthető a low code/no code eszközök megjelenése és terjedése is. Ezekben mély programozói ismeret nélkül, előre elkészített funkcionális modulokból hozhatók létre üzletileg hasznos szoftverek. Ilyen körülmények között a mesterséges intelligencia igen nagy segítség lehet minden fejlesztési projektben. Az sincs kizárva, hogy apróbb problémák esetén teljesen az MI-re lehet bízni az alkalmazás létrehozását.

Hamar beletanult a programozásba is az MI

A BME VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatika tanszékének docense, Ekler Péter kellemesen csalódott a ChatGPT programozási képességeiben:

Kérhetünk tőle egy bejelentkezési oldalt HTML-ben, és az eredmény egészen elfogadható, van benne felhasználónevet és jelszavat bekérő mező is, és a kód tényleg működik. De kértünk tőle C++-ban írt rendező algoritmust, és az is egy kezdő programozó teljesítményét meghaladóan szép munka volt.

Különben nem számít újdonságnak, hogy a fejlesztők gépi segítséget vegyenek igénybe a programozáshoz. A GitHub nyílt forráskódú programokat, teljes modulokat vagy szoftvereket tartalmaz, amelyeket mindenki szabadon beépíthet a saját munkáiba. Látni kell azonban, hogy ez a technológia még sokat fog finomodni a jövőben, és érdemben gyorsíthatja majd fel a fejlesztési folyamatokat.