Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Naprakész és a munkaerőpiacon is versenyképes tudást szereznek azok a hallgatók, akik vállalkoznak a Microsoft mesterséges intelligencia (AI) üzleti vonatkozásait feldolgozó kurzusának teljesítésére. Erre a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli, valamint Külkereskedelmi Karának minden alapszakán és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán, Marketing mesterszakon tanulóknak már a tavaszi szemeszterben módjuk lesz - ezt jelentették be a két egyetem és a Microsoft Magyarország vezetői egy online eseményen. A Mesterséges Intelligencia Üzleti Iskola a mesterséges intelligenciának a vállalatok életében betöltött szerepével ismerteti meg a jövő gazdasági szakembereit.

A négy részre tagolódó tananyag elsajátításával a hallgatók rálátást szereznek arra, miként teremt a mesterséges intelligencia új értéket a vállalat és ügyfelei számára, hogyan illeszkedik az alkalmazása az általános üzletstratégiába. Külön modul foglalkozik azzal, hogyan kell egy szervezetet felkészíteni a technológiaváltással járó változások befogadására. Ahhoz, hogy egy vállalat a legtöbbet tudja kihozni a mesterséges intelligenciára épülő technológiából, a szervezet kultúrájának is változnia kell, amelyben így nagyobb hangsúly helyeződik az új iránti nyitottságra, az együttműködésre, az egyre önállóbb és kreatívabb munkavégzésre.

A kurzus kitér a mesterséges intelligencia felelős és etikus alkalmazására is, hiszen például az AI segítségével végzett adatkezelés vagy az ügyfélazonosítás számos olyan kérdést vet fel, amelyet egyelőre a jogi szabályozás sem képes még megfelelően kezelni. A kurzusra jelentkezők egyebek mellett megismerhetik például, hogy milyen technikai feltételek mellett, milyen feladatok végrehajtására, automatizálására lehet alkalmas a mesterséges intelligencia, így maguk is képesek lesznek megítélni annak hasznosságát és jelentőségét egy adott vállalat életében.

Azok a hallgatók pedig, akik behatóbban szeretnének elmélyülni a témában, a publikus, 40 órás, angol nyelvű tananyagot is elérhetik a Microsoft honlapján - közölte a szoftvergyártó.

Az elmúlt két évben, de különösen az elmúlt 10 hónapban minden szektorban felgyorsult a digitalizáció. A cégek mesterséges intelligenciára épülő technológiákkal automatizálják a munkafolyamataikat, ugyanakkor ritkán látjuk azt, hogy mindezt egy átgondolt stratégia mentén tennék, amely a vállalat egészét lefedi. A Mesterséges Intelligencia Üzleti Iskolát azért indítottuk el, hogy ez a helyzet megváltozzon - mondta el Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója.

Azért, hogy a mesterséges intelligenciához kötődő tudás Magyarországon minél inkább elterjedjen, a Microsoft tíz hazai egyetemmel partnerségben létrehozta a Mesterséges Intelligencia Tudásközpontok hálózatát. Jelenleg nyolc egyetemen oktatják magát az AI technológiát: ehhez egy jól strukturált, 14 hetes, magyar nyelvű tananyag áll rendelkezésre, amely a GitHubon keresztül publikusan is elérhető.

A technológiákkal kapcsolatos képzés a Microsoft számára nagyon fontos, ezért a vállalat segítséget nyújt partnerei és ügyfelei munkatársainak képzéséhez, és a munkakeresők átképzéséhez. Ehhez a programjához a vállalat szerint eddig több mint 27 ezren csatlakoztak Magyarországon. A képzési programot a Microsoft számos partnerrel valósítja meg: az egyetemeken túl a közelmúltban a HTTP Alapítvánnyal, a Greenfoxszal, a Logischoollal, a Trenkwalder munkaerő kölcsönző céggel kötöttek együttműködést a modern technológiai továbbképzések népszerűsítésére.