A ciprusi Energiaügyi, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium friss közleménye szerint Natasa Pleidell energiaügyi, kereskedelmi és ipari miniszter asszony csütörtökön találkozott a Chevron konzorcium küldöttségével, amelyet Clay Neff, a Chevron közel-keleti, afrikai és dél-amerikai kutatásért és termelésért felelős elnöke vezetett.

A találkozón részletesen megvitatták a Ciprusi Köztársaság és a Chevron közötti, a Ciprusi Köztársaság kizárólagos gazdasági övezetében található "Aphrodite" mező fenntartható és hatékony fejlesztésével kapcsolatos együttműködéssel kapcsolatos valamennyi kérdést – írja a Geopolitiki.

A Chevron az Aphrodite mező fejlesztési tervének optimalizálása folyamatban van, miután a felek felismerték a kelet-mediterrán gázkészletek fontosságát. A fejlesztési tervet az év végéig benyújtják jóváhagyásra az energiaügyi miniszternek.

Ezen túlmenően, figyelembe véve a jelenlegi energetikai környezetet, valamint Ciprus és a tágabb értelemben vett kelet-mediterrán térség azon lehetőségét, hogy jelentős mértékben hozzájáruljon az energiaellátás biztonságához és Európa energiaforrásainak diverzifikálásához, a két fél továbbra is elkötelezett a további együttműködés mellett.

Ennek keretében felgyorsítják az Aphrodite mezőből kitermelt földgáz Egyiptomba és az európai piacokra történő első földgázszállításának ütemtervét - áll a minisztérium közleményében.