Az ENSZ Glasgowban megmeghirdetett Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülésére (COP26)  csaknem kétszáz ország képviselői érkeznek, illetve érkeztem már meg. A globális találkozó felütése máris magasra tette a tárgyalási téteket: a klímacsúcs megnyitóbeszédét tartó ENSZ-főtitkár azt mondta, hogy az emberiséget a szakadék szélére sodorja a fosszilis üzemanyagoktól való függése.

A 12 napos, informális rendezvényekkel zajló konferencia antréján António Guterres kijelentette: ideje kimondani, hogy elég volt a Föld biológiai sokszínűsége elleni brutalitásból, elég abból, hogy "magunkat gyilkoljuk" fosszilis üzemanyagokkal, és elég abból is, "hogy a természetet mellékhelyiségnek használjuk". Az ENSZ-főtitkár szerint az emberiség a saját sírját ássa, amikor mind mélyebbre ás ásványi kincsek után kutatva. Hozzátette: a párizsi klímavédelmi egyezmény megkötése óta eltelt hat év a valaha feljegyzett hat legforróbb év volt.

Az óceánok vízszintje ma kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint harminc évvel ezelőtt, a tengervíz hőmérséklete magasabb, mint valaha, és gyorsuló ütemben melegszik tovább, az Amazonas esőerdőinek egyes térségei pedig ma már több szén-dioxidot bocsátanak a légkörbe, mint amennyit elnyelnek - sorolta a világszervezet főtitkára. Szerinte illúzió lenne azt hinni, hogy a legutóbbi időszakban bejelentett klímavédelmi vállalásokkal az emberiség irányt vett az eddigi folyamatok visszafordítása felé. Az emberiség abban az esetben is éghajlati katasztrófa felé tart, ha a legutóbbi vállalások mindegyike egyértelmű és hiteles, márpedig e vállalások némelyikével kapcsolatban komoly kérdések merülnek fel.

Guterres úgy véli, hogy a legkedvezőbb forgatókönyv megvalósulása is két Celsius-fokot jóval meghaladó átlaghőmérséklet-emelkedéssel járna. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fenn kell tartani a globális felmelegedés mértékét legfeljebb 1,5 fokra korlátozó célkitűzést, de ehhez azonnal és konkrét lépésekre van szükség annak érdekében, hogy 2030-ig 45 százalékkal csökkenthető legyen a felmelegedést okozó szennyezőanyagok globális kibocsátása. Az ENSZ-főtitkár szerint a legnagyobb fejlett ipari és feltörekvő gazdaságok csoportja (G20) különös felelősséggel tartozik e célok teljesíthetőségéért, mivel ez az országcsoport adja a globális szennyezőanyag-kibocsátás hozzávetőleg 80 százalékát.

Johnson szerint megvan a gyógyszer

A vendéglátó szerepébe kerülő Boris Johnson brit miniszterelnök a COP26-konferencia hétfői hivatalos nyitónapján felszólalva úgy fogalmazott: a végítélet napjának közeledtét jelző óra az éjfél előtti utolsó percet mutatja, vagyis az emberiség gyakorlatilag már rég kifutott a klímaváltozás elleni fellépésre rendelkezésre álló időből. Johnson szerint ha csak két fokkal emelkedik a globális átlaghőmérséklet, az is több százmillió ember élelmiszerellátását sodorná veszélybe, négyfokos további melegedés esetén pedig "búcsút lehet inteni" olyan városoknak, mint Miami, Alexandria vagy Sanghaj, amelyek hullámsírba vesznének.

A brit kormányfő szerint ugyanakkor már megvan a katasztrófa megelőzéséhez szükséges technológia. Elmondása szerint a világban már 2035-re meg lehet szüntetni a belsőégésű motorokkal felszerelt, szénhidrogén-üzemanyagokkal működő autók forgalmazását -  az Egyesült Királyságban már 2030-tól tilossá válik ilyen új autók értékesítése.

Károly brit trónörökös is azt hangoztatta felszólalásában, hogy az emberiség "a szó szoros értelmében kifutott az időből", és most már sürgősen csökkenteni kell a szennyezőanyagok kibocsátását. II. Erzsébet királynő fia kijelentette: "abszolút kritikus jelentőségű" feladat annak elérése, hogy gazdaságossá váljon olyan megoldások alkalmazása, amelyek lekötik a kibocsátott szén-dioxidot.

A walesi herceg hangsúlyozta: olyan üzleti környezetet kell teremteni, amely lehetővé teszi minden üzleti szektor számára a szükséges lépések megtételét. - Tudjuk, hogy ez nem néhány millió dollárba, hanem ezermilliárdokba fog kerülni", de a tétlenség ára sokkal magasabb, mint a megelőzésé - mondta a brit trónörökös.

Százezermilliárd dollár kell

Mark Carney, az ENSZ klímaügyi különmegbízottja, a Bank of England előző kormányzója a COP26-éretekezlet nyitánya elé írt - a Financial Times című londoni üzleti napilapban megjelent - elemzésében azt közölte, hogy a következő 30 évben legalább százezermilliárd dollár külső finanszírozásra lesz szükség ahhoz, hogy a fenntartható energiafelhasználás megteremtésére tett erőfeszítések hatékonyak legyenek.