Az ukrán kormány arra kérte az Európai Uniót, hogy adjon 20 milliárd eurós támogatást - idézte az orosz Interfax hírügynökség Mikola Azarov kormányfőt. Kijevnek azonnal szüksége volna a pénzre, ha aláírná Brüsszellel a szabadkereskedelmi megállapodást, amitől a múlt hónapban elállt - mondta az információ szerint Azarov kormánya tagjainak.

Eközben egymás után jönnek az új hírek az éjszakai rendőri akcióról, amelynek eredményeként először kiürítették a kijevi Függetlenség terét, amit azóta visszaszereztek a tüntetők, majd megpróbálták elfoglalni a demonstrálók kezén lévő városházát, ami nem sikerült.

Hideg vizet a Berkutra!

A tüntetők egyebek mellett fagyos vizet locsoltak a Berkut nevű biztonsági erők katonáira, akik ki akarták őket szorítani a városházából. A KyivPost újságírói korábban azt jelentették, hogy látták, amint a rendőrök gumibotokkal ütlegelték a demonstrálókat. Ellenzéki vezetők szerint az előállított tüntetőket bántalmazták a rendőrségen - jelentette az MTI.

A kormányfő szerint nem akarják kiszorítani az embereket az közterületekről, csak az átjárás lehetőségét akarják biztosítani. Mindenki nyugodjon meg! - kérte a feleket Vitalij Zakharcsenko belügyminiszter a BBC tudósítása szerint. Nem indul újabb ostrom a tér ellen. Senki sem akarja megsérteni az emberek békés tüntetéshez való jogát, de a demonstrálók sem hagyhatják figyelmen kívül a többi állampolgár jogait - tette hozzá Azarov szavaira utalva.

Visszataszító és rágcsálnivaló

John Kerry az Egyesült Államok külügyminisztere visszataszítónak minősítette, hogy az ukrán hatóságok a rohamrendőrséget vetették be a Függetlenség terén békésen demonstráló emberekkel szemben, buldózerekkel és gumibotokkal próbálják kezelni a helyzetet a demokratikus jogok és az emberi méltóság tisztelete helyett. Chatherine Ashtont, az EU külügyi főmegbízottját, akit taps fogadott, amikor a felkereste a tüntetőket, elszomorította, hogy akik eközben védték, azok később rárontottak a tömegre.

Viktor Janukovics államfő tárgyal Ashtonnal, illetve Victoria Nuland, amerikai külügyi megbízottal is. Az Interfax jelentése szerint Nuland is felkereste reggel a Függetlenség terén lévő tüntetőket, akiknek rágcsálnivalót osztogatott. Janukovics küldöttséget küld Brüsszelbe, hogy felvegye a tárgyalás elejtett fonalát a társulási szerződés aláírásáról, ám az ellenzék szerint a tegnapi rendőrattak után végképp elvesztette hitelességét a 46 millió ukrán és a külvilág szemében, ezért le kellene mondania.