Lengyelországban egyre többször vetődik fel a kérdés: mit tehet a munkaadó azzal az alkalmazottjával, aki visszautasítja a személyes védelem eszközeinek használatát? - írja a Rzeczpospolita. Erre a kérdésre keresik a választ a a munkaügyi szakjogászok.

Az ügy elsősorban a járvány ideje alatt bizonyos munkahelyeken kötelező maszkviselést, gumikesztyű-használatot érinti, miután sok dolgozó kényelmetlennek és haszontalannak tartja a hordásukat. Ebben akár szakértői véleményekre is hivatkozhatnak, hiszen a maszkkal kapcsolatban például egyesek közülük arra figyelmeztetnek, hogy ha rá kerül vírus, akkor csak a viselő orra-szája előtt tartja a fertőzés forrását.

A jogászok felhívják a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány olyan új jelenség, amellyel kapcsolatban nincs az alkalmazandó szabályokra vonatkozó precedens. Ezért azt ajánlják, hogy a munkaadók első lépésként tájékoztatókat tartsanak dolgozóiknak, beszélgessenek el velük arról, miért állati jó dolog a maszk és  a kesztyű hordása.

A következő lépés, hogy meg kell fontolni a távmunka bevezetését azokban a munkakörükben, amelyekben ez lehetséges. Ha mindez nem hoz eredményt, akkor azt az elvet lehet érvényesíteni, hogy a munkaadónak kötelessége, hogy biztosítsa a munkavégzés, illetve az ügyfelek kiszolgálásának veszélytelenségét. Így a maszk és a kesztyű visszautasítása a dolgozó részéről a higiénia szabályok megszegésének tekinthető.