Azok után, hogy márciusban Dánia bejelentette, hogy a tervezettnél két évvel korábban, 2028-an bezárja az utolsó szénerőművét is, most újabb nagy lépést tesz a "zöld jövő" eléréséért.

A kormány ugyanis azt tervezi, hogy 2030-ra nem használ több fosszilis üzemanyagot a repülőjáratain, hogy zöldebbé tegyék a repülést - jelentette be Mette Frederiksen miniszterelnök.

Egyúttal elismerte azt is, hogy ennek eléréséhez szükséges megoldások még nem állnak a rendelkezésükre - olvasható a BBC-n. Céljuk viszont továbbra is az, hogy 70 százalékkal csökkentsék a teljes szén-dioxid kibocsátásukat.

Komoly tervek vannak a légi közlekedés környezetbaráttá tételére

Korábbi vállalását felülmúlva a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) azt tűzte ki célnak, hogy 2050-re mind a 290 taglégitársasága karbonsemlegesen működjön - írta az Airportal.

Tíz évvel ezelőtt elhatározták, hogy 2050-re a 2005-ös szint felére csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, de mára a technológiai fejlődésnek köszönhetően ezek a célok már nem eléggé ambiciózusak - mondta Willie Walsh, a szervezet elnök-vezérigazgatója.

A repülőgépek 20 százalékkal hatékonyabban működnek ma is, és további javulás várható a folyamatos műszaki előrelépésekkel, a fenntartható repülőgép-üzemanyag gyártása pedig 8 millióról 100 millió literre nőtt, ezért döntöttek a teljes karbonsemlegesség elérése mellett.