Az Európai Unióba irányuló gázszállításokat folyamatosan korlátozza a Gazprom: már májusban leállították az Északi Áramlat gázvezetéket, majd a nyár közepén 20 százalékra csökkentették az oroszok a szállított mennyiséget, szerdától pedig három napon át áll a tranzit a Németországba vezető csövön. Mindez a kitettség – az EU gázellátásának tavaly több mint 40 százalékban biztosította Oroszország – az ukrajnai háború miatt arra sarkallta a tagállamokat, hogy leépítsék az orosz beszerzéseket.

Noha ez energiaellátási zavarokkal járhat az Európai Unióban, a legtöbb ország inkább más gázbeszállítók után próbál nézni. Így rekordot döntött az amerikai és katari LNG-import a kontinensen, de Emmanuel Macron francia elnök Algériával tárgyalt a gázszállítmányok 50 százalékos növeléséről.

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány viszont pragmatikusan állt a kérdéshez, és nem tekintette tabunak a Vlagyimir Putyin elnök féle vezetéssel való tárgyalásokat. Bár van egy ötéves gázszerződés a Gazprommal, az ellátásbiztonság érdekében további mennyiséget vásárol Magyarország az oroszoktól, mint azt Szijjártó Péter szerdán bejelentette.

Nem lett népszerűbb az Orbán-kormány 

Nem váltott ki az uniós politikusok tetszését a napi 5,8 millió köbméter vásárlásáról szóló magyar lépés: lengyel és balti vezetők is bírálták a kormányt – mint arról a lengyel biznesalert.pl is beszámolt –, hogy ezzel is finanszírozza az ukrajnai háborúban az orosz hadsereget Budapest. A legkritikusabb Daniel Freund, a német Zöldek pártjának EP-képviselője volt, aki úgy fogalmazott:

Orbán Viktor kormányának politikai túlélése Vlagyimir Putyin gázszállításaitól függ. Ezt érdemes észben tartani, amikor a magyar miniszterelnök legközelebb belép az Európai Tanács épületébe

– írta a Twitteren.

 

 

Kovács Zoltán európai uniós kommunikációért felelős államtitkár nem maradt adós a válasszal.

„A német gazdaság és stabilitás az oroszországi gázszállításoktól függ, mert az olyan német zöldek, mint Daniel Freund segítettek megölni az atomenergiát. Ezt érdemes észben tartani, ha legközelebb a zöldek szót kérnek” – válaszolta a bejegyzésre. A politikus arra utalt, hogy Németország 2022-re tervezte az atomenergia elhagyását, ezzel növelve a gázfüggőséget, de annyi kiegészítést érdemes tenni, hogy az energiaválság nyomására fontolgatják, hogy az utolsó három erőművet meghosszabbított ideig a hálózaton tartják.

Magyarország blokkolta az Oroszország elleni legszigorúbb szankciókat az Ukrajna elleni támadás miatt, sőt, támogatta a Gazprom fellépését a gázellátás megszakadása esetén, beleegyezett, hogy a Gazprom gáztárolóit használja, és a szállításokat a Török Áramlat gázvezetéken keresztül bonyolítsa. Németország az Ukrajna elleni orosz támadás után fordulatot vett, és az orosz szállításokról le kíván állni, amint alternatívát készítenek elő.

Az oroszok 2021 nyarán – vagyis több mint félévvel a háború kezdete előtt – korlátozták először a szállítást, akkor is azzal, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezetéken fogták vissza a gázexportot. Akkor Moszkva célja épp a tranzitvonal párjának, az Északi Áramlat 2 uniós engedélyeztetésének kizsarolása volt.