A jegybank a Japánnal kapcsolatos kereskedelmi viszály és általában a globális gazdaság növekedésének lassulása miatt 0,3 százalékponttal, 2,2 százalékra rontotta a hazai össztermék (GDP) idei növekedésével kapcsolatos várakozását.

Tavaly 2,7 százalékkal nőtt a gazdaság, az idei első negyedévben 1,7 százalék volt a gazdasági növekedés éves összevetésben. Előzőleg a jegybank 25 bázisponttal, 1,50 százalékra szállította le az irányadó kamatot, a központi bank három év után először csökkentett kamatot.

A jegybank borúlátóbb a gazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatban, mint a kormány, amely július elején 0,2 százalékponttal, 2,4-2,5 százalékra rontotta GDP-növekedési előrejelzését. 1,1 százalékról 0,7 százalékra változtatta az idei maginflációs becslését is, ami jóval elmarad 2 százalékos inflációs céljától.

Japán július elején ismertette azt a tervét, hogy tovább szigorítja a chipek és maroktelefonok kijelzőinek gyártásához szükséges alkatrészek importját Dél-Koreából.

Dél-Korea a negyedik legnagyobb gazdaság Ázsiában, az ország GDP-jének több mint a felét az export adja. A tavalyi teljes export 20,9 százalékát a félvezetők külföldi eladása tette ki.

Idén júniusban Dél-Korea exportja 13,5 százalékkal maradt el tavaly júniushoz képest, a második negyedévben az export 8,4 százalékkal, az első negyedévben 8,5 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.