Egyelőre még kevés adat áll rendelkezésre azt illetően, hogy mennyire fertőző az először Cipruson több mintában azonosított delta-omikron koronavírus-variánsak hibridje. Leondios Kostrikis, a Ciprusi Egyetem biológiai tudományok professzora a törzset "deltakron"-nak nevezte el, mivel a delta genomokon belül omikron-szerű genetikai jegyeket tartalmaz - írja a Bloomberg.

A jelentés szerint Kostrikis és csapata eddig 25 esetben mutatták ki betegektől levett mintákban a vírust. Még túl korai lenne megmondani, hogy több eset van-e a törzsből, vagy hogy milyen hatásai lehetnek.

"A jövőben fogjuk megvizsgálni, hogy ez a törzs súlyosabb betegséget okoz vagy fertőzőbb, mint a már ismert változatok, a két domináns törzs, a delta vagy az omikron - mondta Kostrikis a Sigma TV-nek adott pénteki interjújában. Hozzátette: úgy véli, hogy az omikron gyorsabban terjedhet el majd, mint a deltakron.

A kutatók a héten küldték el eredményeiket a GISAID-nek, a vírusokat nyomon követő nemzetközi adatbázisnak - írja a Bloomberg.

A deltakron-változat akkor jelent meg, amikor az omikron továbbra is gyorsan terjed világszerte, ami a Covid-19-es megbetegedések számának ugrásszerű növekedését okozza. Az Egyesült Államokból hétnapos átlagban naponta több mint 600 ezer új esetet jelentenek - derül ki a CNBC pénteki elemzéséből, amely a Johns Hopkins Egyetem adataira támaszkodik. Ez 72 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest, és világjárványügyi rekordot jelent. A világon egy nap alatt több mint 2 millió új fertőzöttet találtak tegnap.

Az ötödik járványhullám - a növekvő esetszámok alapján - Magyarországon is elindulhatott már. Azonban az eddigi tapasztalatok alapján az omikron-variáns enyhébb lefolyású betegséget okoz a legtöbb esetben, mint a delta-variáns. Az adatok viszont azt mutatják, hogy jóval gyorsabban terjed, mint az eddig ismert mutációk, ez pedig annak a veszélyével jár, hogy a több fertőzöttből, ha kisebb arányban is, de nominálisan több ember kerülhet majd kórházba, ami túlterhelheti az egészségügyi ellátórendszert.