Idén a nemzeti ünnepen, március 15-én nyílik meg az ingyenes európai vonatbérletekre vonatkozó uniós pályázat, a DiscoverEU újabb fordulója, ebben a körben várhatóan mintegy 750 magyar fiatal juthat hozzá az ajándékjegyekhez – erről a program mentora, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő beszélt vasárnapi, rendhagyó online sajtótájékoztatóján.

Az unió Erasmus+ programjában szereplő DiscoverEU elnevezésű programot korábban elsőként Ujhelyi István karolta fel: a projekt keretében az eddigi hét pályázati fordulóval már több mint 212 ezer jegyet osztottak szét az európai fiatalok között.

A magyarok közül közel 25 ezren pályáztak a kvóta szerint nekünk járó eddigi közel 5 ezer bérletre.

Az EP-képviselő elmondta azt is, hogy a jövő héten induló újabb pályázati fordulóban 35.300 ingyenes vonatjegyet osztanak szét, a magyaroknak várhatóan 750 bérlet jut majd ebből a keretből.

Az idei első körben azok pályázathatnak, akik 2004. július 1. és 2005 június 30. között születtek, ezen két dátumot is beleértve; a pályázatokat március 29-én, déli tizenkét óráig kell beadni a program hivatalos weboldalán.

Ingyen vonatbérlet a 18. születésnapra

A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel és mentorálta egészen a megvalósulásig.