Az orosz vezetés reméli, hogy Ukrajna és Moldova friss EU-tagjelölti státusza nem érinti a két ország viszonyát Oroszországhoz - írja a Moscow Times Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét idézve. Az Európai Unió tagállamainak vezetői június 23-án adták meg ezt a státusz, amit Kijevben és Chisinauban üdvözöltek. A tagjelölti kérelmet az Ukrajna elleni invázió után nyújtották be.

Peszkov egyrészt-másrészt mondatban fogalmazva azt mondta, hogy a két ország uniós tagjelöltsége egyrészt "természetesen belső európai ügy".  Másrészt azonban az orosz vezetésnek fontos, hogy a csatlakozási folyamat ne okozzon több problémát az ukrán-orosz és a moldovai-orosz kapcsolatokban.

"Úgy látszik, hogy minél inkább oroszellenessé válnak ezek az országok, annál inkább kedvelik őket az európaiak. Nagyon utálnánk, ha azt látnánk, hogy tényleg ez történne" - fejtegette Peszkov.

Ironizáló megjegyzés

Peszkov emellett az EU-n gúnyolódó megjegyzéssel is kommentálta az ukrán és a moldáviai tagjelölti státusz. Törökországot hozta példának arra, mire számíthatnak a két ország lakói az uniós csatlakozást tekintve. Felidézte, hogy több mint húsz évvel ezelőtt Oroszország ankarai nagykövetségén kezdte pályafutását diplomataként.

Törökország szintén abban bízott, hogy az EU tagjelölt állama lehet és sok mindent feladott annak érekében, hogy Európa szerves részévé váljon. Ma azt látjuk, hogy Törökország nem lépett előre a jelölt státuszon, megmaradt szuverén, független országnak. Peszkov a példabeszéd mellett arra is utalhatott, hogy sok európai vezető megjegyezte: Ukrajna és Moldova EU-s csatlakozásáig sok-sok év telhet el.