Mindössze öt százalékpontra olvadt a brit Konzervatív Párt előnye a Munkáspárttal szemben a június 8-ai nagy-britanniai parlamenti választás előtt - idézi a Reuters a YouGov közvélemény-kutató intézet legfrissebb adatát. A történet végén Theresa May akkor is beleszaladhat egy váratlan pofonba, ha pártja simán nyer a szavazáson.

A YouGov vizsgálata az első a hétfői manchesteri terrortámadás óta. Az intézet május 24-én és 25-én kérdezte az embereket arról, melyik pártra adnák a voksukat. A toryk támogatottsága 43 százalékra esett az egy héttel korábbi 44 százalékról, míg a Munkáspárté 38 százalékra nőtt 35 százalékról.

A különbség tehát kilenc százalékpontról ötre csökkent. Két héttel ezelőtt a konzervatívok még 18 százalékpontos előnyben voltak, az előrehozott választás kiírásakor pedig 23 százalékponttal vezettek.

Rosszul sülhet el

Választási szakértők szerint ha ez a szavazati arány jönne össze országszerte, akkor a tory a parlamentben icipici, kétfős többségben lennének.

Ez rendkívül kínos lenne Maynek, ugyanis azért íratta ki a választást, hogy megerősítse politikai hátterét a brexittárgyalások megkezdése előtt. David Cameron vezetésével 2015-ben 12 fős többséget szereztek a toryk, ezért ha nem sikerülne ennél érezhetően jobb eredményt elérniük, akkor a miniszterelnök bizony felsülne.

Bizonytalansági tényezők

Az adatok értékelése ugyanakkor nehéz, mert a felmérés May szempontjából két ellentétes hatású eseményt követ. Az első igen kínos: néhány nappal a párt választási programjának ismertetése után vissza kellett vonnia egyik kulcsfontosságú ígéretét, miszerint emelni fogják azt az összeget, amelyet az idősek fizetnek szociális ellátásukét. A népnyelv dementia taxként, elhülyülésadóként emlegeti ezt a közterhet.

A bombamerénylet azonban, ahogy az az ilyen események esetén lenni szokott, a biztonságot ígérő hatalom, a kormány felé terelheti a szavazókat.

Ez valamelyest meglátszott May személyes népszerűségi indexében, amely mínusz nyolcról plusz egy pontra ment fel a merénylet után. Ellenfelének, a Munkáspárt elnökének, Jeremy Corbynnak eközben romlott a megítélése: indexe mínusz 11-ről mínusz 16-ra esett. Az előbbi volt az eddigi legjobb adata.

Ostorozás lesz

Az Egyesült Királyságban a hétfői tragédia után felfüggesztették a választási kampányt, amely pénteken kezdődött újra. Corbyn az előzetes információk szerint arra készült, hogy bírálja Mayt azért, mert belügyminisztersége alatt csökkent a rendőrség költségvetése. Emellett ostorozni szándékozik a kormány külpolitikáját, mondván: a brit részvétel a világ konfliktusainak kezelésében a terroristák célkeresztjébe helyezi az országot.