Egyre gyanúsabb módon próbálja Donald Trump elnök és stábja megakadályozni, hogy az ellen a Demokrata Párt által kezdeményezett vádemelési eljárás mihamarabb elindulhasson: a Fehér Ház jogászai ugyanis azt javasolják, hogy ne adjanak ki semmilyen dokumentumot a Képviselőháznak maguktól. A stratégia lényege az, hogy ha elvitatják a Kongresszus jogát a vizsgálatok lefolytatására, akkor az ügy szövetségi bíróságok elé kerül, ami lassítja a folyamatot, még úgy is, ha szinte biztos, hogy elbukják a próbálkozásokat.

A másik javaslatuk az, hogy ne az egyes bizottságok kérésére adják ki a kért dokumentumokat, hanem csak akkor tegyenek így, ha azt az egész Képviselőház támogatta. Utóbbi eredménye is borítékolható, mert a demokratáké a többség, ugyanakkor időhúzásra ez is jó lehet - derül ki a Reuters cikkéből.

A demokraták azt akarják bizonyítani, hogy Trump személyes politikai haszonra akart szert tenni, amikor egy július 25-i telefonbeszélgetés során felszólította Volodimír Zelenszkíj ukrán elnököt Joe Biden egykori alelnök és fia, Hunter ügyének kivizsgálására. Biden pont Trump legnépszerűbb kihívója, így felmerül, hogy hatalmi célokból kérte ukrán kollégáját a nyomozás elindítására, valamint próbált nyomást gyakorolni egy hadisegély felfüggesztésével.

Trump viszont nem áll le: már Kínától is azt kéri, hogy vizsgálja Joe Biden fiának üzleti ügyeit. A washingtoni kínai nagykövetség nem reagált azonnal a kérelemre. A szakértők szerint Peking valószínűleg nem lép majd az ügyben.

Közben a nyomozás folytatódik az ukrán telefonhívás ügyében: meghallgatják azt a jószándékú szivárogtatót, akinek feljegyzéséből kiderült Trump befolyásolási kísérlete. Michael Atkinson, aki a hírszerző közösség főfelügyelője, felülvizsgálta a panaszt, és megállapította, hogy az "komoly aggodalomra ad okot". Pénteken lesz a zárt meghallgatás, ahol külön figyelnek a szivárogtató személyének titokban tartására.