A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 853 ezer volt a december 5-ével zárult héten, ami 137 ezerrel haladja meg az egy héttel korábbi 716 ezret.

Az utóbbi négy hétben háromszor is emelkedést mértek. Elemzők csak enyhe növekedést, 725 ezres számot vártak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 35 ezer 500-zal, 776 ezerre kúszott fel a múlt héten. Tavaly ilyenkor még 219 ezer 250-en állt a mozgóátlag.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a november 28-ával végződött héten 230 ezerrel, 5 millió 757 ezerre nőtt. Elemzők jobb adatra, 5 millió 335 ezerre számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag viszont 260 ezer 250-nel, 5 millió 935 ezer 750-re süllyedt. Ez még mindig több mint három és félszerese az egy évvel korábbi 1,69 milliós számnak.

Tízmillió ember maradhat ellátás nélkül

Összességében még mindig több mint 19 millió ember kap valamilyen típusú munkanélküli támogatást. Ha csak a kongresszus nem cselekszik nagyon gyorsan, nagyjából két hét múlva felük már nem kaphat semmilyen támogatást, mert akkor fut ki a szövetségi kormány munkanélkülieket támogató programja.

Az Egyesült Államokban tombol a koronavírus-járvány, kedden átlépte a 15 milliót az igazoltan megfertőződött emberek száma. Új, szigorú korlátozások léptek életbe a hét elején Kaliforniában, ezek a legnépesebb amerikai állam közel 40 millió lakosának háromnegyedét érintik. A kongresszusban pedig még mindig folytatódik a huzavona az újabb, harmadik gazdaságösztönző csomag elfogadása körül.

Az újabb gazdaságösztönző intézkedések hiányában és az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedésével a gazdaság növekedése meredeken lassult a negyedik negyedévben. Novemberben mindössze 245 ezerrel nőtt a foglalkoztatottság, és az amerikai gazdaság kétharmadát lefedő szolgáltatási ágazat teljesítménye csökkent.

Bár a novemberivel együtt május óta közel 12,4 millió állást sikerült visszaállítani, ez még mindig alig több mint fele a koronavírus-járvány első két hónapjában felszámolt 22,2 millió munkahelynek - írja az MTI.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben viszont 31,4 százalékkal, majd július-szeptemberben 33,1 százalékkal nőtt, részben a kormányzat több mint 3000 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagjának köszönhetően.