Ukrajna GDP-jének esése az EBRD előrejelzése szerint 30 százalék lehet az idén, jóval nagyobb a bank márciusi 20 százalékos csökkenési várakozásánál. Az EBRD jövőre jelentős, 25 százalékos gazdasági fellendülést vár Ukrajnában, ami némileg felülmúlja a március végén várt 23 százalékos növekedési várakozást.

A londoni székhelyű szervezet ugyanakkor megjegyezte, hogy csak abban az esetben lehet jövőre ilyen jelentős mértékű a gazdasági növekedés, ha addigra megkezdődnek a helyreállítási munkálatok - írta az MTI.

Az EBRD előrejelzése szerint Fehéroroszország GDP-je 4 százalékkal csökken az idén, nagyobb mértékben a márciusban becsült 3 százalékos visszaesésnél, jövőre pedig stagnálást prognosztizál az EBRD ugyanúgy, mint márciusban.

Az orosz jegybank az idei évre 8-10 százalékos esést, jövőre 0-3 százalékos csökkenést, 2024-ben pedig 2,5-3,5 százalékos növekedést vár Oroszországban.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium alapforgatókönyve szerint az orosz gazdaság esése idén 8,8 százalék, a borúlátó forgatókönyv szerint pedig 12,4 százalék lesz.