Sokan, akik Szerbiában a kínai Sinopharm vagy pedig az orosz Szputnyik V oltást vették fel két dózisban, abban reménykedtek, hogy amennyiben harmadik oltásként a Pfizert, vagy a Modernát választják, akkor szabadon utazhatnak majd az EU országaiba. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy több EU tagországban nem ismerik el az egy oltást, hanem rögtön két adagnyi Pfizerről kérnek bizonyítványt - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Így akik most két Sinopharm illetve Szputnyik V után Pfizert választanak, nem biztos, hogy szabadon utazhatnak, hanem meg kell várniuk a tavaszt, amikor a második Pfizer oltást, vagyis összesen a negyediket felvehetik. A problémáról Aleksandar Seničić, az Idegenforgalmi Irodák Nemzeti Szövetségének igazgatója elmondta, hogy egyelőre pontos utasítás és információ nincs, de sok ország csak a Pfizert ismeri el.

Ez azt jelenti, hogy ebből kell, hogy legyen két oltása annak, aki be szeretne utazni az országba. A legnagyobb ellenállás az orosz oltással szemben van, míg a kínaival egy kicsit jobb a helyzet. Ez annak ellenére így van, hogy az európai gyógyszerfelügyelet vizsgálja a Szuputnyik V engedélyezési lehetőségét, míg a kínai gyártó nem kért európai engedélyt oltása használatához.