Kulcsfontosságú hét elé néz az Egyesült Államok, Joe Biden amerikai elnök és a képviselőház több demokrata és republikánus képviselője egyeztet arról, miként lehetne feloldani az adósságplafon januári elérése kapcsán kialakult patthelyzetet – írja a Reuters.

Az adósságplafon elérésével a kormánynak nincs felhatalmazása a hitelfelvételre, így a kongresszus felfüggeszti vagy módosítja a korlátozás mértékét, ami jelenleg 31,4 ezermilliárd dollár. Ez egyébként olyannyira nem ritka jelenség az Egyesült Államokban, hogy 1960 óta a BBC szerint összesen 78 alkalommal emelték, bővítették vagy vizsgálták felül az adósságplafont.

Most mindenesetre bonyolítja a helyzetet a demokraták és republikánusok közötti feszült állóháború, ami akár technikai csődbe is hajszolhatja az Egyesült Államokat, történelme során először.

Színház az egész állóháború?

A Napi.hu-nak korábban nyilatkozó szakértő szerint azonban valójában nincs ok a pénzpiaci aggodalmakra az adósságplafon elérése miatt.

„A befektetőknek tudomásul kell venniük, és tudomásul is vették, hogy sokkal volatilisabb, változékonyabb a belpolitikai élet az Egyesült Államokban, mint korábban. Az államháztartás az Egyesült Államokban bizonyos fokig mindig is az erős eladósodottságra épült. Ez nem jelent problémát, hiszen bárki szívesen hitelez nekik, nagy a bizalom az USA irányában, és nem számítok arra, hogy ez a közeljövőben változna” – mondta lapunknak még januárban Baranyi Tamás Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) stratégiai igazgatóhelyettese.

A Republikánus Párt ragaszkodik ahhoz, hogy az adósságplafon emeléséhez csak akkor járulnak hozzá, ha a Demokrata Párt vállalja a kormányzati kiadásokat visszavágását a következő évtized során. A másik oldal azonban nem nyitott erre, és azzal vádolják a republikánusokat, hogy szándékosan játszanak arra, hogy technikai csődbe hajszolják az Egyesült Államokat. A szakértő szerint azonban ez valójában csak a 2024-es elnökválasztásokra való felkészülés része.

Ahhoz azonban, hogy a technikai csőd ne következzen be, túl sok érdek fűződik mindkét oldalon.

Janet Yellen pénzügyminiszter számításai szerint a katasztrófa, amikor az Egyesült Államok már nem képes tovább teljesíteni pénzügyi kötelezettségeit, június elsején következhet be. Addig a kormány bizonyos intézkedésekkel még újabb kölcsön felvétele nélkül is boldogul. A határidő tehát egyre szorosabb, ideális lenne hó végéig megoldást találni.

Függöny fel, kezdődhet az utolsó felvonás

Joe Biden a Egyesült Államok Képviselőházának republikánus házelnökével Kevin McCarthyval kedden találkozik, február elseje óta ez lesz az első alkalom, hogy a két fél tárgyal egymással. A házelnök előzetesen azt ígérte, tartja magát ahhoz, hogy csak abban az esetben bólint rá bármilyen egyezségre, ha annak részét képezi a költségcsökkentés.

Ez két teljesen külön ügy, egymástól függetlenek, ezt szögezzük le már most

hangsúlyozta ugyanakkor még pénteken is Joe Biden. Az elnök szerint nem lenne szabad összemosni az adósságplafon emelését költségvetési kérdésekkel.

„Most jócskán forr a víz, bugyog, el kell simítanunk. Ez részben történhet úgy, hogy kijelentjük, felfedeztünk területeket, ahol egyetértünk, és olyanokat is, ahol továbbra sem egyeznek a nézeteink, de a későbbiekben még összeülünk, és dolgozunk a megoldáson” – utalt Thom Tillis republikánus szenátor arra, hogy a június elsejei határidő közeledtével egyre idegesebben szemlélik az amerikai patthelyzetet a befektetők is.

Mi történne a gyakorlatban technikai csőd esetén?

Amennyiben – az elemzői várakozásokkal szemben – mégis túlfeszítik a képviselők a húrokat, és nem születik időben megállapodás az adósságplafon emeléséről, bekövetkezik a technikai csőd. Ebben az esetben az Egyesült Államok pénzpiaci megbízhatósága meginogna, az amerikai állampapírokkal való kereskedelem sem jelentené már azt az alacsony kockázattal járó, egyik legbiztonságosabbnak tekinthető befektetést, mint korábban.

Problémás lenne a társadalombiztosítási kötelezettségek ellátása, a nyugdíjak, a köztisztviselők kifizetése. Még az időjárás-jelentés is – felülmúlva a már eleve meglévő bizonytalansági faktorokat – megbízhatatlanná válna, miután az adatok többségét az államilag finanszírozott Nemzeti Meteorológiai Szolgálat biztosítja.