Az amerikai bruttó hazai termék éves szinten 2,6 százalékkal nőtt az elmúlt negyedévben – közölte az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma csütörtökön kiadott előzetes GDP-becslésében, véget vetve ezzel a kibocsátás két egymást követő negyedéves csökkenésének, ezzel véget vetve a gazdaságban a  recesszióval kapcsolatos aggodalmaknak.

A második negyedévben a gazdaság 0,6 százalékkal zsugorodott az amerikai GDP, ráadásul az első negyedév is mínuszos volt, ami technikai recessziót jelentett sok közgazdász szerint. Azonban ezt az amerikai kormány vitatta: mivel a főbb mutatók, így a munkaerőpiac továbbra is feszes maradt, nem nőtt a csődeljárások száma, látszott, hogy csak ideiglenes megtorpanásról van szó.

Így Joe Biden adminisztrációjának végülis igaza volt a kérdésben, és abban is beigazolódtak a számításaik, hogy a harmadik negyedéves felpattanás nagyobb volt, mint bárki prognosztizálta. A Reuters által megkérdezett közgazdászok konszenzusa 2,4 százalékos GDP-növekedés volt, bár volt 0,8%-os ütemtől és 3,7%-os becslés is.

A fekete leves még csak most jön az Egyesült Államokban

Bár a gazdaság nincs recesszióban, a visszaesés kockázata megnőtt, mivel a Federal Reserve intenzív kamatemeléseket hajt végre, hogy megfékezze az elmúlt 40 év leggyorsabban növekvő inflációját. Az amerikai jegybank márciusban a nulla közeli szintről a jelenlegi 3,00 és 3,25% közötti szintre emelte az egynapos irányadó kamatlábat, ami az elmúlt több mint egy generáció óta a leggyorsabb ütemű szigorítás.

A jelentésnek kevés hatása lesz a monetáris politikára, a Fed tisztviselői a szeptemberi személyes fogyasztási kiadások áradatait és a harmadik negyedéves munkaerőköltség-számokat figyelik, amelyek pénteken esedékesek, a november 1-2-i politikai ülésük előtt.

A külkereskedelmi hiány részben azért szűkült meredeken, mert a kereslet lassulása visszafogta az importot. Az export is nőtt az elmúlt negyedév nagy részében. A GDP első félévi zsugorodása mögött a kereskedelem és a készletek vad kilengései álltak.

Az amerikai gazdasági tevékenység több mint kétharmadát kitevő fogyasztói kiadások növekedése 1,4 százalékra lassult az április-júniusi negyedév 2,0 százalékos üteméről. Egyelőre még a fogyasztási kiadásokat a már említett feszes munkaerőpiac támogatja, ami a bérek emelkedését eredményezi. A munkaügyi minisztérium csütörtökön arról számolt be, hogy a múlt héten is csak szerény mértékben nőtt a munkanélküli segélyért új kérelmet benyújtók száma.

Az első munkanélküli segély iránti kérelmek száma 3 000-rel, szezonálisan kiigazított 217 000-re emelkedett az október 22-én véget ért héten. Az igények jelentősen alacsonyak maradtak annak ellenére, hogy a vállalatok - főként a gazdaság kamatérzékeny ágazataiban - elbocsátásokról számoltak be.

Idővel viszont az elbocsátások és a kamatemelések még jobban visszafoghatják a lakossági fogyasztást, amely a GDP-növekedést lelassíthatja.