A szenátus, majd a képviselőház egymás utáni szavazása segít elhárítani az egyik válságot, de csak késleltet egy másikat, mivel a politikai pártok belemerülnek a vitába arról, hogy miként emeljék meg a kormány hitelfelvételi korlátját, mielőtt az Egyesült Államok kockáztatná a potenciálisan katasztrofális fizetésképtelenséget. A képviselőház 254-175 arányban hagyta jóvá a rövid távú finanszírozási intézkedést, nem sokkal azután, hogy a szenátus 65-35 arányban átengedte azt - írja az amerikai hírügynökség.

A republikánusok nagy többsége mindkét házban a javaslat ellen szavazott. A jogszabályra a kormány működésének fenntartásához volt szükség, miután a jelenlegi költségvetési év csütörtök éjfélkor véget ért. A törvény elfogadásával a törvényhozók több időt nyerhetnek a szövetségi ügynökségek és az általuk irányított programok finanszírozását szolgáló kiadási intézkedések kidolgozására.

A kormány leállításának megakadályozása volt az egyik fontos feladata a Demokrata Pártnak, de közben azért is küzdöttek, hogy Biden legfontosabb belpolitikai prioritását, a kétpárti 1000 milliárd dolláros infrastrukturális törvényjavaslatot is átverjék a házon. Mivel energiájuk főleg erre összpontosult, a kormány finanszírozását csak ideiglenesen biztosították, noha a demokraták kezén van mindkét ház. Viszont így zsarolási potenciálnak lehet használni a hitelfelvételi plafont. Janet Yellen pénzügyminiszter korábban azt mondta, ha október 18-ig nem emelik a plafont, az Egyesült Államok valószínűleg pénzügyi válsággal és gazdasági recesszióval néz szembe.

A republikánusok szerint a demokratáknak megvan a szavazatuk ahhoz, hogy egyedül is megemeljék az adósságlimitet, és Mitch McConnell, a republikánusok vezetője Kentucky államból ragaszkodik hozzá, hogy ezt megtegyék.

A rövid távú kiadásokról szóló jogszabály emellett mintegy 28,6 milliárd dollárt biztosít katasztrófaelhárításra az Ida hurrikán és más természeti katasztrófák károsultjai számára, valamint segítséget nyújt az Egyesült Államok és a tálibok közötti 20 éve tartó háborúból evakuált afganisztáni menekültek támogatásához.

Amint a kormányzat finanszírozása - ha ideiglenesen is - megtörténik, a demokraták teljes figyelmüket a szövetségi hitelfelvételi korlát megemelésének szükségességére fordítják, amely jelenleg 28 400 milliárd dollárra rúg. De az akadályozással elérhetik, hogy a Republikánus Párt képviselői közül többen megszavazzák az infrastrukturális alapot, vagy kompromisszumot kössenek bizonyos kérdésekben.