Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szankció részeként várható 30 szervezet kerül feketelistára, továbbá 10 orosz tisztviselőt kitiltanak az Egyesült Államokból. Továbbá az USA agresszív új intézkedéseket is bejelenthet az egyik forrás szerint, ezek Oroszország államadósságát veszik célba az amerikai pénzintézetek ilyen adóssággal való kereskedési képességének korlátozásán keresztül.

A Fehér Ház, az amerikai külügyminisztérium és az amerikai pénzügyminisztérium nem erősítette meg és nem kommentálta a Reuters értesüléseit.

Az intézkedések még inkább feszültebbé tehetik a már amúgy is fagyos viszonyt Washington és Moszkva között. Ráadásul az elmúlt időszakban a választási rendszer elleni támadás és az agresszív kibertevékenység mellett Oroszország újabb frontot nyitott a konfliktusban: az Ukrajna melletti területeken katonai csapatösszevonásokba kezdett, amelyet az Egyesült Államok erősen bírált és támogatásáról biztosította Kijevet. 

A széles körű szankciók részben válaszul érkeznének a SolarWinds által gyártott szoftvereket érintő kiberbiztonsági támadásokra, amelyet az amerikai kormány szerint valószínűleg Oroszország állami szervei rendeltek el. A betörés révén a hackerek több ezer olyan vállalathoz és kormányzati hivatal adataihoz fértek hozzá, amelyek a vállalat termékeit használták.

Brad Smith, a Microsoft elnöke a decemberben azonosított hackerakciót "a világ eddigi legnagyobb és legkifinomultabb támadásának" nevezte.

Az Egyesült Államok a 2020-as amerikai elnökválasztásba való állítólagos beavatkozás miatt is meg kívánja büntetni Moszkvát. Egy múlt havi jelentésben az amerikai hírszerző ügynökségek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg olyan erőfeszítéseket tett, amelyekkel megpróbálták a választást Donald Trump akkori elnök javára billenteni. Joe Biden elnök azt is megígérte, hogy lépéseket tesz az olyan jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Oroszország vérdíjat ajánlott fel tálib fegyvereseknek, hogy öljék meg az amerikai katonákat Afganisztánban.

A Biden-kormányzat várható lépései valószínűleg tovább fokozzák a feszültséget, amelyek a múlt hónapban a hidegháború utáni állapotokat tükrözték, miután az amerikai államfő azt mondta, hogy szerinte Putyin egy "gyilkos".

Egy keddi telefonbeszélgetés során Biden közölte Putyinnal, hogy az Egyesült Államok "határozottan" fel fog lépni érdekei védelmében. Ugyanakkor egy találkozót is javasolt Putyinnal "egy harmadik országban", amely lehetővé tenné a vezetők számára, hogy megtalálják azokat a területeket, ahol együtt tudnak dolgozni.