A szlovák kormány a szavak szintjén ugyan rendkívül fontosnak tartja az ország élelmiszer-biztonságát, az élelmiszeripar azonban továbbra is az egyik legkevésbé támogatott szlovákiai ágazat, amelynek a cégeit ráadásul a szomszédos országokénál nagyobb adóterhek sújtják - írta a pozsonyi Új Szó

Az élelmiszeriparnak korábban folyósított támogatásokat nem használták ki hatékonyan, aminek katasztrofális következményei lettek. Az élelmiszerek esetében a kereskedelmi mérleg hiánya egyenesen riasztó, csak az elmúlt évben további 19 százalékos visszaesés következett be - mondta Daniel Poturnay, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara vezetője.

Az őstermelők termékeit külföldre kerülnek, majd onnan a feldolgozott termékek jönnek az országba természetesen hozzáadott értékkel. A gazdák által előállított alapanyagok kivitelét tekintve pozitív a szlovák kereskedelmi mérleg, a behozatalban azonban már 1,5 milliárd euró a hiány.  A szakember szerint a feldolgozás Szlovákiában is megoldható lenne, ami újabb munkahelyeket biztosítana az ágazatban és az előállítási költségek is alacsonyabbak lennének.