Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A G7-országok külügyminiszterei a közelmúltban tanácskoztak arról, hogy hogyan lehetne megszüntetni az ukrán kikötők orosz blokádját, mely szinte lehetetlenné teszi az ukrán gabona kivitelét Ukrajnából. 

Vasúton ugyan el lehetne juttatni az árut Lengyelországba, viszont a lengyel határnál jelenleg is 5000 olyan vasúti kocsi várakozik, mely ukrán gabonát szállít, mert naponta csak 350-et tudnak beengedni az országba kapacitáshiány miatt. 

A balti-tengeri kikötőkbe is el lehet juttatni az ukrán árut vasúton, de a becslések szerint az ukrán exportnak mindössze a 20 százalékát lehetne így elszállítani. Megoldást jelenthet azonban, ha a romániai konstancai kikötőbe uszályokkal, kamionokkal és vasúton szállítják az ukrán gabonát, onnan pedig eljuttatják az árut a nemzetközi piacra. 

Ukrajnának 20 millió tonna gabonát kellene elszállíttatnia három hónapon belül, még az idei aratás előtt, hogy ne halmozódjon fel még több áru az országban. A konstancai kikötőből eddig már 240 000 tonna ukrán gabonát sikerült eljuttatni a célországokba a háború kezdete óta, viszont ez még jelentősen elmarad attól a mennyiségtől, melyre a hiányt tapasztaló államoknak szüksége lenne. 

Tavaly rekord mennyiségű, 25,2 millió tonna romániai, ausztriai és magyarországi gabonát szállítottak el a romániai kikötőből, és a becslések szerint idén további 5 millió tonna árut is kezelni tudnának Kostancában. 

Átlagosan napi 70 ezer tonna gabona feldolgozására van lehetőség a kikötőben, és óránként 10 vasúti teherkocsit is ki lehet rakodni, azonban az üzemeltető Comvex vállalat szerint többek között darukra és vasúti rakodóeszközökre is szükség lenne ahhoz, hogy az Ukrajnából érkező terményt el lehessen szállítani Konstancából. 

A kikötőben uniós források felhasználásával fejlesztéseket hajtanak végre, hogy növelni lehessen a kapacitásokat, és fogadni tudjanak nagy mennyiségű ukrajnai árut is, így valamelyest mérsékelni lehet az ukrán importtól függő közel-keleti és afrikai országokban az élelmiszerhiányt és éhezést. 

„Az ukrajnai gabonasilók jelenleg tele vannak, miközben világszerte 44 millió ember fog éhezni. Meg kell nyitnunk a kikötőket, hogy az élelmiszert ki lehessen vinni Ukrajnából, és be is lehessen hozni az országba. Százmilliók függenek attól az élelmiszertől, mely ezeken a kikötőkön keresztül érkezik

mondta David Beasley, a Világélelmezési Program (WFP) vezetője. 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is azt állapította meg, hogy az orosz-ukrán háború komoly fennakadásokat okozott az ellátási láncokban. A szervezet szerint az ukrán importtól túlságosan függő országok számára megoldást jelenthet, ha „más nemzetközi kereskedelmi forrásokat” keresnek, hiszen a több helyről élelmiszert behozó államokat kevésbé veszélyezteti az élelmiszerhiány.