Európa a világ legmagasabb átlagéletkorral bíró régiójává vált, miután a népesség medián életkora 44,1 év – hívja figyelmet a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézete (wiiw) legújabb tanulmányában.

Az esszé készítői ara kérdésre keresték a választ, hogy a demográfiai változások milyen összefüggésben lehetnek a gazdasági növekedés lassulásával vagy éppen gyorsulásával. "Egyrészt van az az elmélet, hogy egy demográfiai időzített bombán üldögél egész Európa, amely mindenképp a GDP-növekedés lassulását eredményezi majd. Másrészt viszont számos tanulmány arról értekezik, hogy azok az országok, ahol az átlagosnál gyorsabban öregedik el a társadalom, többet fektetnek az automatizálásba, és ez erősíti a bővülést" – mondta a kutatást végző egyik közgazdász, Maryna Tverdostup.

Bajban van Európa? 

A tanulmány készítői arra a konklúzióra jutottak, hogy a gazdasági növekedést valamelyest visszahúzza a társadalom elöregedése. Ez pedig azt jelenti, hogy Európa bajban lehet – mondta Robert Stehrer közgazdász, aki szintén részt vett a kutatásban. Közölte, hogy végeztek egy hasonló felmérést az Egyesült Államokban is, és ott is ugyanerre az eredményre jutottak.

A wiiw felmérése szerint ráadásul az automatizációra sem lehet teljes értékű mentőövként tekinteni ebben az esetben, a robotizáció ugyanis nagyban függ - többek között - az adott ország gazdaságának fejlettségi szintjétől.

Az Európai Unió legtöbb tagállamában 1995 és 2021 között jelentős mértékben nőtt az 50 és 64 év közöttiek aránya a társadalomban, de a legkiugróbban Ausztriában, Belgiumban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és Spanyolországban. A következő évtizedekben ráadásul nem várható, hogy változik ez a tendencia.