Mark Carney, aki csütörtök este az észak-angliai Newcastle-ban szólalt fel egy üzleti rendezvényen, a protekcionizmust és a gazdasági prosperitást állította szembe egymással, alig burkolt éles bírálatokat megfogalmazva az amerikai kormány címére a Washington által bevezetett és kilátásba helyezett büntetővámok miatt.

A brit jegybank vezetője kijelentette: a legutóbbi globális válság utáni időszak egyik "meg nem énekelt diadala", hogy a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság (G20) "egészen mostanáig" képes volt ellenállni a protekcionizmus kísértésének - idézi az MTI.

Carney szerint ez a "csodálatraméltó visszafogottság" segítette elő, hogy a globális áruforgalom értéke a válság kitörése után alig két évvel ismét elérte a válság előtti szintet.

A Bank of England kormányzója felidézte, hogy az 1930-as évek nagy depressziója utáni egy évtized nagy részében az akkori válság előtti csúcsnál hozzávetőleg 20 százalékkal alacsonyabb maradt a világkereskedelem értéke.

Most azonban nyitott maradt a világkereskedelem, és ahogy az elmúlt években oszlani kezdett a pénzügyi válság árnyéka, a világkereskedelem gyorsuló növekedésnek indult, magával húzva a beruházásokat és a korábbinál sokkal egészségesebb világgazdasági növekedést teremtve. A tavalyi negyedik negyedévvel zárult egy évben a globális hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékkal bővült, 2011 óta a leggyorsabb ütemben, és a gazdaságok 90 százaléka saját potenciálját meghaladó ütemben nőtt - hangsúlyozta a Bank of England vezetője.

Még semmi sem történt, de a hangulat elromlott

Carney szerint mindeközben a protekcionista retorika is hangosabbá vált. Bár a protekcionizmus egyelőre jórészt megmaradt e retorika szintjén, de ha az eddig bejelentett vámemelési tervek mindegyikét végrehajtják - mindenekelőtt az Egyesült Államok és Kína, az Egyesült Államok és az EU, valamint az Egyesült Államok és az észak-amerikai szabadkereskedelmi társulás (NAFTA) többi tagországa között -, akkor az átlagos kétoldalú vámtarifák a jelenlegi szintnek hozzávetőleg a kétszeresére emelkednek, és az Egyesült Államok által érvényesített vám több mint 50 éve nem látott szintre nőne - mondta a brit jegybank kormányzója.

Mark Carney szerint máris vannak kezdeti jelei annak, hogy az ellenségesebbé és bizonytalanabbá vált kereskedelmi környezetben lanyhul a világgazdasági aktivitás. A globális exportrendeléseket és a feldolgozóipari kibocsátást mérő adatok például az év eleji magas szintekről visszaestek, az Egyesült Államokban és az euróövezetben pedig a beruházási javak rendelésállományának növekedési üteme az idei első negyedévben zéróra csökkent.

Lehet itt nagy visszaesés

A Bank of England kormányzója szerint a jegybank szimulációs számításai azt mutatják, hogy ha az Egyesült Államok 10 százalékponttal emeli a vámokat összes kereskedelmi partnerével szemben, az 2,5 százalékkal csökkentheti az amerikai gazdaág kibocsátási értékét és 1 százalékkal a globális kibocsátást egyedül a kereskedelmi csatornán keresztül érvényesülő hatások miatt.

A kereskedelmi háború növekedési kockázataira nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet. Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, az Oxford Economics közgazdászai legújabb helyzetértékelésükben közölték: számításaik szerint ha a kilátásba helyezett összes büntetővámot az ilyen intézkedésekkel fenyegetőző mindegyik ország teljes mértékben érvényesíti, az több mint 800 milliárd dollár értékű - a globális GDP-érték 4 százalékának megfelelő - kereskedelmi forgalmat érintene.

Az Oxford Economics tanulmánya szerint - abból a feltételezésből kiindulva, hogy a vámkonfliktus eszkalációja 10 százalékos átlagos globális tőzsdei árfolyamzuhanást is okoz - a ház modellszámításai azt jelzik, hogy az eszkalációs forgatókönyv megvalósulásának halmozott negatív hatásai összességében 0,4 százalékponttal fognák vissza a világgazdaság növekedési ütemét 2020-ban.