Az Európai Unió Tanácsa új szabályokat fogadott el azzal a céllal, hogy az uniós szintű végső energiafogyasztás 2030-ra 11,7 százalékkal csökkenjen – közölte az uniós tanács.

A tagállamok együttesen fogják elérni, hogy 2030-ra a végső energiafogyasztás a 2020-ban készített energiafogyasztási előrejelzésekben szereplő adatokhoz képest legalább 11,7 százalékkal csökkenjen.

Ez azt jelenti, hogy 2030-ra az EU energiafogyasztása a végső energia tekintetében nem haladhatja meg a 763 millió tonna olajegyenértéket, a primer energia tekintetében pedig a 993 millió tonna olajegyenértéket.

Kötelező visszafogni a fogyasztást

A végső fogyasztásra vonatkozó korlát kötelező erejű, és azt a tagállamoknak együttesen kell teljesíteniük, míg a primerenergia-fogyasztásra vonatkozó célkitűzés nem kötelező.

A végsőenergia-fogyasztás a végfelhasználók által fogyasztott energiamennyiséget jelöli, a primerenergia-fogyasztás viszont magában foglalja az energiatermelés, illetve az energiaellátás során felhasznált energiát is.

Kiszámolják, mennyivel járulnak hozzá a tagállamok a célhoz

Az Európai Bizottság ki fogja számítani, hogy a nemzeti hozzájárulások összesen kiadják-e a 11,7 százalékos csökkentési célt.

A számítás alapját az alábbi tényezők figyelembe vételével fogják mérni:

A végsőenergia-fogyasztásra vonatkozó éves energiamegtakarítási cél 2024 és 2030 között fokozatosan nőni fog.

Évente egyre több energiát kell megtakarítani

A tagállamok gondoskodni fognak arról, hogy ebben az időszakban átlagosan évente a végsőenergia-fogyasztás 1,49 százalékának megfelelő új megtakarítást érjenek el úgy, hogy fokozatosan előrehaladva a megtakarítás 2030. december 31-én elérje az 1,9 százalékot.

  • Az új szabályok értelmében a közszférára egyedi kötelezettségek vonatkoznak, amelynek értelmében az ágazatnak évente 1,9 százalékkal kell csökkentenie energiafogyasztását.
  • Ebbe nem számít bele a tömegközlekedés és a fegyveres erők energiafogyasztása.
  • Ezenfelül a tagállamoknak minden évben fel kell újítaniuk a közintézmények tulajdonában lévő épületek teljes alapterületének legalább 3 százalékát.
  • Az irányelv kihirdetését követő 20. napon lép hatályba.

Éghajlatvédelmi átállásra készülünk

Az energiahatékonysági irányelv felülvizsgálatára irányuló javaslat több más javaslattal együtt az Irány az 55 százalék! nevű intézkedéscsomag része, és az EU éghajlatvédelmi átállásának energiaügyi aspektusaival foglalkozik.

Az intézkedéscsomag célja, hogy az EU éghajlat- és energiapolitikai jogszabályi keretét összhangba hozza az EU 2050-re teljesíteni tervezett klímasemlegességi célkitűzésével, valamint azzal az uniós céllal, hogy 2030-ra az 1990-es szintekhez képest legalább 55 százalékkal csökkenjen a nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátás.

Készülhetnek az agrárcégek: kötelező lesz a zöld-jelentés

A fenntarthatóságot szolgáló intézkedéseknél érdemes figyelni arra, hogy az EU a cégek egyre nagyobb részére írja elő a beszámolási kötelezettséget: 2026-tól, azaz a 2025-ös pénzügyi évre vonatkozóan már azok a hazai agrárium meghatározó cégei is érintettek lesznek. Bővebben >>>