A megújuló energiatermelés további térhódításának útjában az áll, hogy az időjárásfüggő nap és szélenergia-termelők áramfölöslegét egyelőre nincs miben eltárolni. A hogyanra már vannak válaszok, ezek közül az akkumulátoros energiatárolás az egyik legígéretesebb megoldás.

A skót InterGen energetikai vállalat most megkapta a zöld jelzést arra, hogy Európa jelenleg legnagyobb teljesítményű és kapacitású akkumulátor komplexumának építésébe kezdjen - írja a Renewable Snow. Az Üzleti, Energetikai és Ipari Stratégiai Minisztérium (BEIS) által kiadott tervezési engedély 320 MW/640 MWh kapacitás telepítésére szól, a tároló komplexumot London mellett, egy ipari parkba fogják telepíteni.

A méret érzékeltetésére íme néhány viszonyszám: Magyarországon a teljes szélenergia termelőkapacitás 329 MW, egy paksi nukleáris blokk nettó 500 MW teljesítményre képes, a jelenleg legnagyobb magyarországi energiatároló akkumulátor jelenleg 10 MW-os.

Már épül nagyobb energiatároló akkumulátortelep is a londoninál, igaz, nem Európában. A kaliforniai Monterey megyében egy 1500 MW/6000 MWh méretű gigafarm beruházása formálódik; az első 300 MW-os részt viszont már jövőre szeretnék átadni. Bekapcsolásakor lelépi majd nemcsak az évekig a legnagyobb működő akkumulátor-telep címkét jelenleg viselő ausztrál Hornsdale Power telepet (150MW/194 MWh), amivel Elon Musk három éve Dél-Ausztrália átformálásába kezdett, de az augusztusban átadott a kaliforniai San Diegoban átadott 250 megawattos LS Power telepet is.

Ausztrráliában, Viktória államban egyébként már építés alatt van egy jóval nagyobb, 460 MW-os akkupark építése is - az első blokkot (300 MW/450 MWh) 2021. novemberében szeretnék a hálózatra kapcsolni.

Az európai nagyberuházás célja hasonló mint a világon mindenhol máshol: a giga-akku gyors reagálású rendszerkiegyensúlyozó egységként szolgálja az ellátásbiztonságot. A londoni telep, ha elkészül, akár két teljes órán keresztül tartó kisütési idejével egyedül is képes lesz adott esetben mintegy 300 ezer háztartás áramigényét biztosítani.

A 200 millió fontos projektet az edinburgh-i székhelyű InterGen csak az első lépcsőfoknak szánja, mivel a Temze partján lévő logisztikai parkban úgy tervezik, hogy akár 1,3 GWh-ra is bővíthető legyen a rendszer. A tényleges építkezés 2022-ben indulhat, és 2024-ben a skótok már szeretnék a hálózatra kötni. De nem állnak meg Londonnál, Lincolnshire-ben, Spalding közelében egy másik, 175 MW/350 MWh kapacitású akkumulátor-projektet terveznek, ami most már csak a jóváhagyásra vár.