A Fed monetáris szigorításainak folytatódására lehet számítani, amennyiben az Egyesült Államok gazdaságának növekedése továbbra is erősnek bizonyul - mondta Jerome Powell a fejlett országok jegybankárainak a wyomingi Jackson Hole üdülőhelyen rendezett évi rendes monetáris konferenciáján.

Ugyanakkor az inflációs ráta már megközelítette a Fed "két százalék közeli" célját és semmi jelét nem mutatja annak, hogy a cél fölé emelkedne. Ebből pedig az következik, hogy nem lesz szükség a kamatemelési pálya megemelésére. A Fed a jövő hónapban tartja legközelebbi monetáris politikai ülését, ahol a kialakult piaci konszenzus szerint az irányadó dollárkamat-sáv újabb emeléséről dönt.

QP | Quality Placement

Jerome Powell hangsúlyozta: a Fed tisztában van azzal a kötelességével, hogy meg kell találnia az egyensúlyt beavatkozási mandátumában a foglalkoztatás maximalizálása és az áremelkedés mértékének stabilizálása között. Véleménye szerint a fokozatos megközelítés adja a túl gyors kamatemelések és ezáltal a "növekedés megrövidítése", illetve a túl lassú szigorítás és ezáltal a gazdaság túlfűtötté válásának a kockázata közötti navigáció legjobb módját.

"A kollégáimmal együtt szoros figyelemmel követjük az eseményeket" - fogalmazott. "Mindent meg is teszünk amit monetáris politikával meg lehet tenni a gazdasági növekedési ütem és a magas foglalkoztatás fenntartása, valamint az infláció két százalék közelében tartása érdekében".

Jerome Powell nem tett említést beszédében Donald Trump legutóbbi megjegyzéséről, miszerint "nem rajong" a Fed kamatemeléseiért. Az elnök véleménye szerint a magas dollárkamat a hitelfelvételi lehetőségek szűkítésével hátráltatja azt a gazdasági növekedést, amit ő a maga részéről az adóterhek tavalyi csökkentésével, a szabályozási rendszer lazításával és a kereskedelmi egyezmények újratárgyalásával is támogatni kívánt. A Fed elnöke nem hozta fel beszédében az Egyesült Államok és főbb kereskedelmi partnerei között egyre élesedő szembenállást sem.

A kép forrása: AFP.