A szakértők egy része arra figyelmeztet, hogy Észak-Korea 2018-ban új szintre emelheti atomfegyvertesztjeit, amivel tovább feszítheti a húrt a nemzetközi közösséggel kialakult, amúgy is rendkívül feszült viszonyában - írta Newsweek. A következő logikus lépés az lesz, hogy éles atomrobbanófejjel ellátott rakétát lőnek fel.

Shea Cotton, a James Martin Center for Nonproliferation Studies kutatója azt mondta a Washington Postnak, hogy az eszközt, amelyet Juche birdnek nevezett, a Csendes-óceán felett tesztelhetik. Az észak-koreai rakéták a rendszer ideológiájának köszönhetik gúnynevüket.

Kim Ir-szen, a sztálinista rezsim alapítója fektette le a dzsucsét, amely a másoktól való függés megtagadása és az egyén erejének használata az ember saját erejébe vetett hitével, továbbá az az önellátás forradalmi szellemének kimutatása - derül ki a Wikipedia szócikkéből. A Dzsucse koreai nyelven önmagára támaszkodást jelent.

Be akarják bizonyítani

Az Egyesült Államokban sok megfigyelő arról beszél, hogy Észak-Korea továbbra sem képes egyetlen fegyverré összeépíteni ballisztikus rakétáit és atombombáit. Cotton úgy látja, hogy az elmúlt időszakban mintha erre reagálnának: számos olyan nyilatkozat hangzott el a sztálinista rezsim tisztviselői részéről, amely arra utal, hogy úgy vélik, egyszer és mindenkorra be kell bizonyítaniuk, hogy bizony képesek erre.

Senki sem tudja biztosan, hogy a diktatúra össze tud-e ütni egy olyan kicsi hidrogénbombát, amelyet fel lehet szerelni egy rakéta tetejére. Ha azonban olyan tempóban folytatják a fegyverfejlesztést, amilyet idén diktáltak, akkor feltételezhetjük, hogy hamarosan elérnek erre a szintre.

Úgy gondolom, jobban tesszük, ha a legrosszabbat feltételezzük - véli James M. Acton fizikus, a Carnegie Endowment for International Peace kutatóintézet Nuclear Policy Programjának társigazgatója még szeptemberben. Akkor az észak-koreai atombombateszt után azon vitatkoztak a szakértők, hogy vajon hidrogénbombát robbantott-e a rezsim.

Szörnyű nagy szörnyeteg

Azon is vita van a megfigyelők között, hogy milyen erejű volt a bomba. A többség szerint 140 kilotonnás robbanóeszközről beszélhetünk, míg egyesek szerint 250 kilotonnás volt a szörnyeteg. Ezt megelőzően csak 10-20 kilotonna erejű robbantásokat hajtott végre Észak-Korea.

Ha a nagyobb szám a helyes, az azt jelenti, hogy a fiatal kora ellenére sorozatgyilkossá érett Kim Dszongun diktátor egy a Hirosimára 1945 augusztusában ledobott amerikai bombánál 17-szer erősebb fegyverrel rendelkezik.

A nyitókép forrása: Reuters