A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) szerint péntek és szombat között 186 090 új megbetegedés, 299 180 gyógyulás és egy haláleset történt. A hivatalos adatok szerint eddig 67 ember vesztette életét a 25 milliós országban.

Az adatok hitelességét persze nehéz ellenőrizni és főleg hihetetlen, hogy a betegség csak most jelent meg az országban.

Észak-Korea hivatalosan nem importált vakcinákat, és elutasította a kínaiak tavalyi ajánlatát, amely 3 millió Sinovac oltás átadásáról szólt. Hétfőn ugyanakkor három észak-koreai teherszállító repülőgép repült Kínába és vissza - írja a CNN egy dél-koreai kormánytisztviselőre hivatkozva. Hogy mit szállítottak azt hivatalosa nem közölték.

Joe Biden amerikai elnök, aki jelenleg első ázsiai útja keretében Dél-Koreába látogat, szombaton azt mondta, hogy az Egyesült Államok szintén felajánlotta, hogy oltóanyagokat szállít Észak-Koreának, de Phenjan nem válaszolt.

"Az a tény, hogy Kim Dzsong Un úgy döntött, hogy előáll és nyilvánosan bejelenti ezt az egészségügyi válságot, elég sokatmondó" - mondta Lina Yoon, a Human Rights Watch vezető Korea-kutatója a portálnak. Szerinte az időzítés nem független az amerikai-dél-koreai találkozótól.