Az embargó betartását ellenőrző szakértői csoport az ENSZ szankciós bizottsága elé terjesztette a jelentését, amelyet csak márciusban hoznak nyilvánosságra.

A japán hírügynökségnek betekintése volt a dokumentum összegzésébe, amely megállapítja, hogy Észak-Korea többszörösen túllépte a finomított olajból előállított termékek importjára 2017-ben megállapított ötszázezer hordós éves küszöbértéket.

Észak-Korea lezárta a határait, hogy megvédje magát a koronavírus okozta világjárványtól, de titkos áruszállítmányok továbbra is érkeztek az országba, jóllehet több ország, köztük Nagy-Britannia, Japán és az Egyesült Államok is együttműködött a tengeren zajló kereskedelem ellenőrzésében. A dokumentum szerint a Phenjan fő külföldi valutaforrását adó szénexport - amely ugyancsak tilalom alatt áll - júliusban jórészt leállt.

Phenjan azzal is megsértette az ENSZ-határozatokat, hogy folytatta az atom- és rakétaprogramjához kapcsolódó fejlesztéseket, és ehhez külföldről hozott be termékeket és technológiákat - írta az MTI nyomán az atv.hu.