Észak-Korea kemény válasza a július elején Phenjanba látogató Mike Pompeo amerikai külügyminiszter megjegyzéseire azt jelzi, hogy az elzárkózó rezsim katonai készültsége továbbra is él és szükség esetén élesíthető. Nem valószínű, hogy teljesen lemondana erről a sztálinizmusból kinőtt dzsucse ideológiát követő rendszer - elemzik a legfrissebb fejleményeket az Eurasia Group szakértői a CNBC cikke szerint.

Pompeo jó tanácsokat adott azzal kapcsolatban, hogy jó lenne leszerelni az észak-koreai atomfegyvereket, de izibe, amit phenjani vezetés gengszter stílusú diplomáciának minősített. A kommentátorok erre reagálva aggodalmuknak adtak hangot, hogy a gyengécske enyhülés, ami a két ország között idén elindult, máris a végéhez közeledik, pedig még túl sem jutott a nyitányán.

Take it easy, man!

Az Eurasia Group kutatói szerint a Pompeo látogatása után megjelent reakciók nem növelik a veszélyét annak, hogy rövid időn belül ismét lefagynak a felek közti viszonyok. Sőt úgy látják, hogy Donald Trump, az USA elnöke várhatóan nem válaszol hasonló keménységgel a phenjani beszólásra. Ezt megerősítette, hogy a külügyminiszter sem tulajdonított különösebb jelentőséget ennek.

A szakértők szerint a Trump és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor közötti párbeszéd folytatódni fog, ám a történet végén az utóbbi országa nem fogja teljesen leszerelni atomfegyvereit. Az USA kénytelen lesz hosszú távon elismerni Észak-Koreát, mint nukleáris fegyverekkel rendelkező hatalmat.

Mutatnia kell valamit

Bármi legyen is Kim fejében, erőt kell mutatnia, hogy leszerelje a hadsereg irányából érkező nyomást, amelyet az USA-val folytatott békülés váltott ki. Már az is gyanút kelthet a befolyásos főtisztekben, hogy egyáltalán hajlandó tárgyalni a nukleáris leszerelésről, amelynek során jelentős engedményeket tehet az ősi ellenségnek.

Másrészt ez a fajta kemény retorika nem kis részben Kínának és a dél-koreai vezetésnek szól - folytatódik az elemzés. Kimnek biztosítania kell Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy országa első számú partnere továbbra is a nagy szomszéd. Peking az ilyen megszólalásokra hivatkozva érzékeltetheti Washingtonnal, hogy elengedhetetlen szerepet játszik az enyhülési folyamatban.

A déli szomszéddal kapcsolatban az a cél, hogy Mun Dzsein dél-koreai elnököt ösztönözzék a békefolyamat fenntartására. Szöul nagyon akarja a békét a Koreai-félszigeten, ezért érdekük, hogy megakadályozzák a helyzet romlását.

Nem lankadnak

Ami azt illeti Trump diplomáciai szerencsejátékát szkeptikusan fogadják a külpolitikai szakértők. Egy sor jelentés látott napvilágot a napokban, amelyek arról szólnak, hogy a rezsim továbbra is fejleszti nukleáris arzenáljának különböző részeit. Az észak-koreai fejleményeket nyomon követő 38 North internetes portál arról számolt be, hogy nemrégiben befejezték az ország egyik atomreaktora hűtőrendszerének felújítását.

A Wall Street Journal arról cikkezett, hogy műholdfelvételek tanúsága szerint bővítik az ország rakétagyártó kapacitását a Hamhung városában lévő üzemben.

A fotó forrása: AFP