Az Egyesült Királyság kedd este még feszültebbé vált Brüsszel és London kapcsolata Észak-Írország miatt, veszélybe került a brexit utáni megállapodás is, miután Liz Truss külügyminiszter nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy az EU kereskedelmi megállapodásokra vonatkozó legutóbbi javaslatai nem fognak működni, és jelezte, hogy kész egyoldalú lépéseket tenni, hacsak nem sikerül új megállapodásról tárgyalni.

A kormány "nem fog visszariadni attól, hogy lépéseket tegyen az észak-írországi helyzet stabilizálása érdekében, ha nem sikerül megoldást találni" - mondta Truss. Az Európai Unióval a brexit utáni szerződésről folytatott több hónapos tárgyalások olyan javaslatokhoz vezettek, amelyek visszavetnének minket – jelentette ki a külügyminiszter

Johnson szóvivője, Max Blain a szerdai szokásos tájékoztatóján újságíróknak elmondta, hogy a kormány nem hozott döntést a további lépésekről. Az észak-írországi helyzetet azonban "nagyon komolynak" nevezte, és megismételte az Egyesült Királyság álláspontját, miszerint a jegyzőkönyvben szereplő, a régióra vonatkozó brexit utáni megállapodások nem jelentenek végleges megoldást – írja a Bloomberg.

Nagy-Britannia már régóta fenyegetőzik azzal, hogy a 16. cikk - az EU-val egyeztetett, a brexit kereskedelmi megállapodás részét képező mechanizmus - életbe léptetésével megszünteti a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló áruszállítások ellenőrzésének szükségességét. Az Egyesült Királyság azzal érvel, hogy a jegyzőkönyv megzavarja az Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része közötti kereskedelmet, és veszélyezteti a nagypénteki megállapodást, amely segített véget vetni a régióban évekig tartó erőszaknak. 

Ha a britek megszüntetik az ellenőrzéseket, akkor Brüsszel valószínűleg gyorsan jogsértési eljárást indítana az Egyesült Királyság ellen, és felfüggesztené a kereskedelmi megállapodásukat. Az Európai Bizottság, az EU brüsszeli végrehajtó szerve lenne a felelős az intézkedésekre vonatkozó ajánlások megtételéért, míg az intézkedések részleteiről és időzítéséről szóló végső döntéshez a tagállamok támogatására lenne szükség. 

A brit vállalatoknak az uniós egységes piachoz való kiváltságos hozzáférésének befagyasztása mellett a Bizottság leállítaná a Gibraltár státuszáról szóló tárgyalásokat is – közölte a Bloomberggel egy uniós forrás.

A Times of London kedden azonban arról számolt be, hogy Truss törvénytervezetet készített a megállapodás nagy részének egyoldalúan történő elvetésére, miután elvesztette a tárgyalásokba vetett hitét. Ez drámai lépés lenne az Egyesült Királyság részéről, és valószínűleg komolyabb reakciót váltana ki az EU részéről. 

Bármilyen döntéshez a blokk 27 uniós kormányának támogatására lenne szükség, és a Nagy-Britannia és az EU közötti kereskedelem vámok, kvóták és egyéb akadályok bevezetése előtti lehűlési időszakot eredményezne. Az EU felmondhatná az egész megállapodást, vagy egyes iparágakat célozhatna meg.