Az EU Tanácsa szerint az oroszbarát volt elnök szerepet játszott Ukrajna területi épségének aláásásában, veszélyeztetve az ország szuverenitását, valamint az állam stabilitását és biztonságát. Alekszandr Janukovicsot azért helyezték még szankciós listára, mert ügyleteket folytatott az ukrajnai Donyec-medencében működő szeparatista csoportokkal - közölte az EU Tanácsa.

A vonatkozó jogi aktusokat az EU hivatalos közlönyében tették közzé. Viktor Janukovics azt tervezi, hogy visszatér a hatalomba, ha az orosz katonai hadműveletnek sikerül megbuktatnia Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt - írta az MTI.

Az idősebb és ifjabb Janukovics a szankciók értelmében nem léphet az EU területére és befagyasztják az unión belül birtokolt vagyonukat.

Janukovics léptette vissza Ukrajnát az EU előszobájából

Viktor Janukovics 2010-től 2014 februárjáig volt Ukrajna elnöke. A kijevi Majdan téren 2013. november 21-én több hónapon keresztül tartó tüntetések kezdődtek, amelyek kiváltó oka az volt, hogy Janukovics visszalépett az Európai Unióval való társulási szerződéstől.

A tüntetések végül Janukovics menesztéséhez vezettek, aki közben Oroszországba menekült. Nem sokkal utána Oroszország önkényesen elcsatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet, majd fegyveres konfliktus robbant ki a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között a Donyec-medencében - írta az MTI.

2022. február 22-én pedig az orosz elnök megindította a katonai támadást Ukrajna ellen.

Az EU határozottan elítéli Oroszországnak a polgári lakosság és infrastruktúra elleni, megkülönböztetés nélküli támadásait, továbbá sürgeti Oroszországot, hogy azonnal és feltétel nélkül vonja ki csapatait és fegyvereit Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli területekről. Tiszteletben kell tartani a nemzetközi humanitárius jogot, köztük a hadifoglyokkal való bánásmódban. Haladéktalanul lehetővé kell tenni az ukránoknak, különösen a gyermekeknek a biztonságos visszatérést, akiket erőszakkal Oroszországba hurcoltak. Oroszországot, Belaruszt és mindazokat, akik a háborús bűncselekményekért és az egyéb súlyos bűncselekményekért felelősek, a nemzetközi joggal összhangban felelősségre vonják majd tetteikért - ismételte meg az Európai Tanács közleményében.