Bírálják a Brüsszelnek benyújtott nemzeti helyreállítási terveket az Európai Parlament zöldpárti képviselői az Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek címzett levelükben - írja a Népszava a birtokába került papír alapján. A 14 oldalas dokumentumban többször is megemlítik a magyar programot, amely szerintük több ponton is kívánnivalókat hagy maga után.

Kifogásolják például, hogy a kormány csak formailag vonta be a helyi és regionális hatóságokat a terv kidolgozásába, ezért a konkrét javaslataik nagyrészt hiányoznak belőle. Ez ellentétes helyreállítási alapról szóló rendelettel, amely kötelezi a tagállamokat az alapos konzultációra minden érintettel. A levélírók azt kérik a bizottsági elnöktől, hogy a testület utasítsa el azokat a reformokat és intézkedéseket, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak.

QP | Quality Placement

A Zöldek emellett úgy vélik, hogy a magas szintű korrupció leküzdését célzó tavalyi és tavalyelőtti brüsszeli ajánlásokat sem teljesítik maradéktalanul a magyar hatóságok, jóllehet ezt is előírja számukra jogszabály. A tervbe vett ügyészségi informatikai rendszer kialakítása nem fogja javítani a közérdekű adatokhoz való hozzáférést.