Az Egyesült Királyság időjárásfigyelő szolgálata, a Met Office vörös figyelmeztetést adott ki Londonra és Délkelet-Angliára délelőtt 10 órától délután 3 óráig, akár 129 kilométeres széllökések is lehetnek az országban. Délnyugat-Anglia és Dél-Wales egyes részeire péntek délig volt érvényben a korábbi piros figyelmeztetés, miközben a vihar Hollandiát, Franciaországot, Németországot és Írországot is elérte - írja a Bloomberg.

A Wight-sziget felett mért 160-170 kilométer/órás széllökések is voltak, ez az Angliában valaha mért legnagyobb szélsebesség. 

A hálózatüzemeltetők szerint a déli országrészben eddig több mint 230 000 brit háztartásban maradtak áram nélkül, főként Londonon kívül. A vihar a fővárosba érkező és onnan induló repülőjáratokat és vonatok közlekedését is akadályozza. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete szerint a globális hőmérséklet emelkedésével a heves szélviharok valószínűleg gyakoribbá válnak Észak-Európában.

Az Egyesült Királyság kormányának Cobra nevű vészhelyzeti bizottsága péntek délután ül össze, hogy megvitassa a viharra adott válaszlépéseket.

A nyugat felől érkező ciklonrendszer miatt Írországban több mint 80 000 otthon és vállalkozás maradt áram nélkül - közölte az ESB Networks közműszolgáltató. A déli partoknál egy világítótoronynál 172 kilométer/órás széllökést mértek. 

Az Eunice vihar Európa-szerte éreztette hatását: az amszterdami Schiphol 299 járattörlést regisztrált, többet, mint bármely más repülőtér, ami a be- és kimenő járatok mintegy 20 százalékát jelenti. Az erős szél miatt délután 2 órától minden hollandiai vonatjáratot felfüggesztettek.