Fokoztuk felkészültségünket, és a kereslet csökkentésével gyengítettük Oroszországnak az energiaellátásunk feletti befolyását - ami lehetővé tette, hogy közös tárolóink 82 százalékos szinten legyenek. Azt is látjuk azonban, hogy a gázpiacok manipulációja átgyűrűző hatást gyakorol a villamosenergia-piacra – mondta sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A háztartások és a vállalatok számára csillagászati villamosenergia-árakkal és óriási piaci ingadozásokkal kell szembenéznünk.

Ezért olyan azonnali intézkedéseket fogunk előterjeszteni, amelyek megvédik a kiszolgáltatott fogyasztókat és vállalkozásokat, és segítenek nekik az alkalmazkodásban, egy 5 fő területből álló csomagról tárgyalna a Bizottság pénteken a tagállamok energetikáért felelős minisztereivel tartandó találkozóján.

  1. Először is, intelligens villamosenergia-megtakarítás. A globális energiaellátás szűkös. Ez a kereslet intelligens csökkentését igényli. Olyan stratégiára van szükségünk, amely ellaposítja a villamosenergia-árakat mozgató csúcsokat.  Javasolni fogunk egy kötelező célt a csúcsidőszakokban történő villamosenergia-felhasználás csökkentésére. Ennek elérése érdekében szorosan együtt fogunk működni a tagállamokkal.
  2. Másodszor, javasolni fogjuk az alacsony költségű villamos energiát előállító vállalatok bevételeinek felső határát. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások váratlan bevételeket termelnek, amelyek nem tükrözik termelési költségeiket. Itt az ideje, hogy a fogyasztók is részesüljenek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások, például a megújuló energiaforrások alacsony költségeiből. Ezért azt fogjuk javasolni, hogy ezeket a váratlan nyereségeket csoportosítsuk át a kiszolgáltatott emberek és vállalatok alkalmazkodásának támogatására.
  3. Harmadszor, ugyanez vonatkozik a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok váratlan nyereségére is. Az olaj- és gázipari vállalatok is hatalmas nyereséget értek el. Ezért szolidaritási hozzájárulást fogunk javasolni a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok számára. A tagállamoknak ezeket a bevételeket a kiszolgáltatott háztartások támogatására és a tiszta, hazai energiaforrásokba való beruházásra kellene fordítaniuk.
  4. Negyedszer, az energiaszolgáltató vállalatokat támogatni kell, hogy megbirkózzanak a piacok ingadozásával. Jelenleg váratlanul nagy összegű pénzeszközöket kérnek tőlük, ami veszélyezteti a kereskedelmi kapacitásukat és a jövőbeli piacok stabilitását. Ezért segíteni fogunk abban, hogy a tagállamok megkönnyítsék az energiavállalatok likviditási támogatását. Frissíteni fogjuk ideiglenes keretrendszerünket, hogy lehetővé tegyük az állami garanciák gyors nyújtását.
  5. Ötödször pedig az orosz gázra vonatkozó felső korlátot fogunk javasolni. A cél itt nagyon világos. Csökkentenünk kell Oroszország bevételeit, amelyet Putyin arra használ, hogy finanszírozza ezt a szörnyű háborút Ukrajna ellen.

A háború kezdetén az orosz vezetékes gáz az összes importált gáz 40 százalékát tette ki. Ma már csak 9 százaléka a gázimportunknak.

Kemény idők járnak. De meggyőződésem, hogy az európaiaknak megvan a gazdasági erejük, a politikai akaratuk és az egységük ahhoz, hogy megőrizzék a fölényt

 

- mondta von der Leyen.