Dacára annak, hogy az adózási tétek évek óta nem változtak Lengyelországban, egyre több adó terheli a lengyelek zsebét - írta a Rzeczpospolita. Az adóból befolyó állami jövedelmek gyorsabban nőnek, mint gazdaság: tavaly 15,4 százalékkal emelkedtek ezek az összegek 2016-hoz viszonyítva, miközben a GDP nominálértéke nagyjából 6,8 százalékkal volt magasabb.

Ezt támasztja alá az ING bank elemzése is. Becslésük azt mutatja, hogy az arányok különösen az áfa és a személyi jövedelemadó esetében nőttek. Főként az előbbi emelkedik, részben azért, mert javult az adóbeszedés hatékonysága, részben azért, mert bővült magas áfájú termékek (ruházati és elektronikai cikkek, autók stb.) vásárlása.

QP | Quality Placement

Az uniós számítások szerint a lengyel háztartások bevételeik 18,3 százalékát költik az élelmiszerre és italokra, miközben ez az arány 2009-ben még 22,3 százalék volt. A lakásra egy százalékkal jut több, mint néhány éve, autóra 2,9 százalékkal adnak ki többet.

Eközben változtak az szja-befizetések is. Mint a pénzügyi tárca jelentéséből kiderül jelenleg a 32 százalékos adókulcs alá eső személyi jövedelemadót fizet több mint 750 ezer személy - ez évi 85,5 ezer zlotynál (1,14 millió forint) magasabb jövedelmet jelent -, míg 2009-ben csupán 390 ezer ember tartozott ebbe a körbe.

A fotó forrása: Földi D. Attila/Napi