A képviselőház 227:205 arányban szavazta meg az 1500 milliárd dolláros adócsökkentést javasló törvénytervezetet, amely - ha a szenátusban is elfogadják - az elmúlt három évtized legnagyobb arányú adócsökkentését jelenti mind a vállalkozások, mind az állampolgárok számára.

A voksolás előtt Donald Trump is a kongresszus épületébe érkezett, ahol zárt ajtók mögött a republikánus képviselőcsoporttal tanácskozott, Paul Ryan házelnök pedig beszédben buzdította a törvényhozókat. A házelnök utalt arra, hogy a gazdaság évek óta stagnál. "Ez a gazdaság messze a lehetőségei alatt teljesít, évi 1-2 százalékos akadozó növekedéssel" - fogalmazott Ryan, hozzátéve, hogy az átlag-amerikai családok mindegyike, jövedelmétől függetlenül, élvezi majd az adócsökkentés előnyeit.

A törvénytervezet rendkívüli mértében egyszerűsíti a bonyolult adórendszert, csökkenti a jövedelmiadó-sávok számát, jelentős adócsökkentést javasol mind az egyéneknek, mind a vállalkozásoknak, számos adó-jóváírási formát megszüntet és kedvezőbbé teszi a családok és a családi vállalkozások adózási feltételeit.

A demokrata párti törvényhozók nem támogatták a tervezetet, mert úgy vélik: a magas jövedelműeket segíti.

Több mint 400 amerikai milliomos és milliárdos írta alá a The Washington Post szerint azt a levelet, amelyben arra kérik az amerikai Kongresszus republikánus párti képviselőit, ne csökkentsék adóikat. A vagyonos amerikaiak - közöttük orvosok, ügyvédek és vállaltvezetők - a lap szerint úgy vélik, a Republikánus Párt hibát követ el, amikor leggazdagabb családok adóját készül csökkenteni egy olyan időszakban, amikor a nemzet adóssága magas és társadalmi egyenlőtlenség az 1920 évek óta a legrosszabb az országban.

A levelet a Responsible Wealth ("felelős vagyon") nevű csoport állította össze, amelyet saját definíciója alapján haladó szellemiségű célok támogatására alapítottak. A levél akláírói között ott található Soros György milliárdos hedge-fund menedzser, a Ben & Jerry"s Ice Cream nevű cég alapítói, Ben Cohen és Jerry Greenfield, a divattervező Eileen Fisher és Steven Rockefeller is.

A szenátusban egyelőre bizottságokban tárgyalják a törvénytervezetet és a Hálaadás jövő heti ünnepe után tervezik a plenáris szavazást. Egyelőre hat szenátor, köztük John McCain és a jövőre visszavonuló Bob Corker és Jeff Flake szavazata még nem biztos. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor a Fox televíziónak csütörtökön azt nyilatkozta: "Ha ezzel elbukunk, végünk van, a republikánus többség nem létezik többé. S ez valószínűleg a párt végét is jelenti majd".

A törvényjavaslatot, ha a szenátus is elfogadja, össze kell "fésülni". Mind a képviselőház, mind a szenátus ugyanis saját törvényjavaslatot dolgoz ki, és ezt egyezteti. A szenátusi változat azonban lényegében megegyezik a képviselőházival, eltérés csupán egyes részletkérdésekben van.