Az új koronavírus okozta járványhelyzetben "mindannyian olaszok vagyunk" - mondta az MTI szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken Brüsszelben. Az Európai Unió teljes mértékben készen áll arra, hogy megadjon Rómának minden szükséges segítséget a válsághelyzet kezelésében, és egyúttal az egyoldalú nemzeti intézkedések, a határok lezárása és a határellenőrzés visszaállítása ellen emelt szót. Mint mondta, az ilyen intézkedéseknek jelentős társadalmi és gazdasági hatásai vannak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tartja túl hatékonynak az általános utazási tilalmak elrendelését - közölte az EB-elnök, hozzátéve, hogy az egységes piac működésének folytonosságának garantálásával elkerülhető a dominóhatás.

Az EU 37 milliárd eurós befektetési kezdeményezést hoz létre a járvány gazdasági hatásainak mérséklésére, továbbá 8 milliárd euró hitelt biztosít a legnehezebb helyzetbe került ágazatok mintegy 100 ezer vállalatának.

Von der Leyen szerint arányos válaszokat kell adni a kihívásokra. Szerinte a kiterjedt egészségügyi ellenőrzések elrendelése megfelelő intézkedés lenne a jelenlegi helyzetben. "Ha minden uniós tagállam elköteleződik az egységes fellépés mellett, akkor az EU képes lesz ellenállni a gazdasági és társadalmi sokkhatásnak."

Marghrete Vestager versenyjogi biztos közölte, az EU mindent megtesz azért, hogy az európai cégek megfelelő likviditással rendelkezzenek, s felhívta a tagállami kormányok figyelmét, hogy a hatályos jogszabályok lehető teszik az állami támogatásokat a segélyre szoruló vagy likviditáshiánnyal küzdő vállalatok számára. "Ebből a szempontból az EU teljes rugalmasságot fog biztosítani."

A dán uniós biztos továbbá tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság kompenzációs rendszert fog bevezetni az idegenforgalmi, a szállodai és a közlekedési ágazat számára, lehetővé téve a kormányok számára a megfelelő banki likviditás biztosítását. Hangsúlyozta emellett, hogy a tagállamok bértámogatásokkal, a társasági adók, a hozzáadott-érték adók felfüggesztésével tudják támogatni saját gazdaságukat a visszaesés megelőzése érdekében.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős bizottsági alelnök szerint elsősorban egészségügyi válság van, amelynek jelentős gazdasági hatásai lesznek. Hangsúlyozta azonban, hogy az EU gazdasága "erős és ellenálló", s az EU igyekszik minden létező támogatást megadni, hogy a fokozott negatív kihatások elkerülhetők legyenek. "A költségvetési szabályok rugalmas alkalmazása most elkerülhetetlen. Az Európai Unió kész lazítani ezeken, és lehetővé tenni a járvány által legkomolyabban érintett országok költségvetési kötelezettségvállalásainak felfüggesztését."