Végleges szövetséggé alakulhat az OPEC és a kartelltől független olajtermelő országok egy csoportja, köztük Oroszország alkalmi kapcsolata, amely az elmúlt hónapokban az autósok bosszúságára feltornászta a fekete arany árát - írja a CNBC. A lehetőséget Suhail al-Mazrouei, az Egyesült Arab Emírségek olajminisztere vetette fel.

A politikus szerint kiváló tapasztalatokat szereztek a felek együttműködésével kapcsolatban. A 2016-ban elhatározott, majd 2017-ben meghosszabbított megállapodás szerint a részt vevő olajexportáló országok befagyasztották kitermelésüket. Ezzel igyekeznek csökkenteni az árakat letörő túlkínálatot, amelynek hátterében a felhalmozott olajkészletek és az USA olajpala-kitermelésének felfutása áll.

Hol a határ?

A jelenlegi egyezség 2018 decemberéig szól, azzal a megkötéssel, hogy év közben, júliusban felülvizsgálják, folytassák-e a korlátozást. A szövetségbe tíz OPEC-en kívüli ország kapcsolódott be, a legfontosabb közülük egyértelműen Oroszország, amely nem akarja, hogy túl magasra emelkedjen a fekete arany ára, mert egy azt követő újabb árzuhanás sokkoló hatással járna az orosz gazdaságra.

Az észak-amerikai WTI olaj ára csütörtökön hordónként 63 dollár felett járt, míg a londoni Brent megközelítette a 70 dollárt. Ezen a szinten már komoly hasznot ígérnek a viszonylag drágán termelő amerikai olajpalakutak is, amelyeket az OPEC és barátai szeretnének kiszorítani a piacról.

Jobb lenne a nagyobb OPEC

Miközben tehát olyan piaci pletykák terjednek, amelyek szerint Oroszország inkább előbb, mint később kihátrálna a kitermeléskorlátozási megállapodás mögül, a befolyásos olajminiszter úgy látja, hogy az együttműködés nem hogy felbomlana, hanem ég szorosabbá is válhat. Ezt elsősorban a legfrissebb adatokra alapozza, amelyek azt bizonyítják, hogy minden részt vevő ország tartja magát vállalásaihoz. (Ez korábban nem volt jellemző az OPEC tagállamaira.)

Az OPEC a jövőben is erős szervezetként fog tevékenykedni, ami vonzó lehet a rajta kívüli országok számára is - fejtegette al-Mazrouei. Az olajipari befektetések biztonságának egyik feltétele, hogy a befektetők előre lássák a jövőbeni árakat, hiszen ezek garantálhatják tőkéjük jövedelmező megtérülését.

A kibővült OPEC képes lenne jól szabályozni a piacot, vonzóvá téve az iparágat a befektetők szemében. Ez minden olajtermelő ország érdeke, ami a miniszter szerint erősíti az érdeklődést a nagyobb OPEC iránt. Ugyanakkor az autósok lemondhatnak az alacsony olajárnak köszönhető olcsó üzemanyagról.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com