Az Aifa közleményében ideiglenes intézkedésről írt hangoztatva, hogy az Európai Gyógyszerhatóság (Ema) véleményezése után engedélyezhetik ismét az AstraZeneca használatát - idézi az MTI.

A védőoltás használatát az északnyugat-olaszországi Piemont tartomány már vasárnap felfüggesztette, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt.

QP | Quality Placement

Korábban Szicíliában függesztették fel at AstraZeneca egyik szállítmányát egy katona halálát követően.

Az új koronavírus (Sars-CoV-2) ellen védő brit-svéd gyógyszergyártó társaság terméke használatát az olasz egészségügyi hatóságok 65 év felett is engedélyezték. Az utóbbi hetekben a pedagógusok, fegyveres és rendfenntartó erők tagjainak beoltására használták.

A franciák is léptek

Emmanuel Macron elnök arról számolt be, hogy legkorábban kedd délutánig érvényes az intézkedés, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyanis akkor dönt arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét.

Az államfő nem említett konkrét okokat a felfüggesztéssel kapcsolatosan, pusztán elővigyázatosságot emlegetett, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan ismét használhatják az oltóanyagot.

Hétfőn Németország is bejelentette az AstraZeneca-vakcina használatának felfüggesztését.

A gyártó és az egészségügyi hatóságok is jelezték, hogy eddig több millió oltást adtak be a készítményből, egy-egy trombózisos esetről tudni, amelyek az adatok alapján megegyeznek az alappopulációban előforduló hasonló esetekkel. A vizsgálatok és felfüggesztések oka az elővigyázatosság.