Az Aifa közleményében ideiglenes intézkedésről írt hangoztatva, hogy az Európai Gyógyszerhatóság (Ema) véleményezése után engedélyezhetik ismét az AstraZeneca használatát - idézi az MTI.

A védőoltás használatát az északnyugat-olaszországi Piemont tartomány már vasárnap felfüggesztette, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt.

Korábban Szicíliában függesztették fel at AstraZeneca egyik szállítmányát egy katona halálát követően.

Az új koronavírus (Sars-CoV-2) ellen védő brit-svéd gyógyszergyártó társaság terméke használatát az olasz egészségügyi hatóságok 65 év felett is engedélyezték. Az utóbbi hetekben a pedagógusok, fegyveres és rendfenntartó erők tagjainak beoltására használták.

A franciák is léptek

Emmanuel Macron elnök arról számolt be, hogy legkorábban kedd délutánig érvényes az intézkedés, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyanis akkor dönt arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét.

Az államfő nem említett konkrét okokat a felfüggesztéssel kapcsolatosan, pusztán elővigyázatosságot emlegetett, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan ismét használhatják az oltóanyagot.

Hétfőn Németország is bejelentette az AstraZeneca-vakcina használatának felfüggesztését.

A gyártó és az egészségügyi hatóságok is jelezték, hogy eddig több millió oltást adtak be a készítményből, egy-egy trombózisos esetről tudni, amelyek az adatok alapján megegyeznek az alappopulációban előforduló hasonló esetekkel. A vizsgálatok és felfüggesztések oka az elővigyázatosság.