Orbán Viktor miniszterelnököt 2010 után három főtanácsadó segítette külpolitikai kérdésekben, Megyesy Jenő, Gottfried Péter és Czukor József. Utóbbit már tavaly a polgári hírszerzés, az Információs Hivatal vezetőjének nevezték ki, Megyesy Jenő is visszavonult már, de ő 2018 végéig inkább az amerikai kapcsolatokat ápolta, így a brüsszeli és strasbourgi vitákban a legfontosabb szereplő Gottfried Péter volt, aki utolsónak maradt meg az eredeti tanácsadói hármasból. Viszont utóbbi politikust november közepén az MNB monetáris tanácsába választották, tehát már más területekre kell koncentrálnia.

A héten pedig újabb fontos brüsszeli politikusát veszítette el a Fidesz-KDNP kormány, mivel Szájer Józsefról kiderüolt, hogy részt vett egy orgián Brüsszelben. A Fidesz-alapító szerdán este levélben lemondott párttagságáról, míg EP-mandátumának visszaadását még a botrány nyilvánosságra kerülése előtt bejelentette.

"Ez mind abba az irányba mutat, hogy a Fidesz-KDNP európai érdekérvényesítő képessége gyengült az elmúlt időszakban, ami Magyarországnak is negatív kimenetel" - mondta Szicherle Patrik, a Political Capital elemzője az Euronewsnak a helyzetről. Szerinte a történteket emiatt nem is szabad önmagukban értelmezni. Az EPP-tagság felfüggesztése azzal jár, hogy a Fidesz képviselői nem tudnak részt venni a pártszövetség belső egyeztetésein, amelyek a különböző uniós döntésekkel foglalkoznak. Szájer József ráadásul a 2019-es EP-választásokig az Európai Néppárt alelnöke volt, a hosszú képviselősége alatt komoly kapcsolati tőkét halmozott fel.

A botrány pont egy olyan időszakban tört ki, amikor az európai politika a figyelem középpontjában van a költségvetés és a helyreállítási alap magyar és lengyel vétója miatt. Ráadásul még két ügy rontja a budapesti kormány megítélését: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója egy véleménycikkben írt Európa elgázkamrásításáról, ami miatt antiszemita vádak jöttek elő az irodalmárral szemben.

Majd Deutsch Tamás EP-képviselő is a náci rezsimmel való hasonlítgatás miatt került bajba. Ennek előzménye, hogy Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője a költségvetési vétő bejelentése után azt üzente Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy, "Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz." Deutsch viszont azt mondta, hogy ezt a Gestapo és az ÁVO mondták a embereknek a két diktatúrában. Othmar Karas, osztrák EP-képviselő emiatt kezdeményezte a magyar politikus kizáratását az Európai Néppártból, amelyhez már közel 40 támogató is csatlakozott.