Még 2017-ben jelentette be a kormány, hogy negyven falut költöztet el a Fidzsi-szigetek a klímaváltozás miatt. A magas hegyekkel is rendelkező csendes-óceáni szigetország ezen kívül felkészül arra, hogy más szigetekről menekülteket fogadjon, Kiribati például már tervezi a lakosság relokációját.

2021-ben viszont egyelőre más problémák miatt aggódnak a szigeten: míg a csendes-óceáni ország a világjárvány első évét jelentős járványkitörés vészelte át, mindössze két vírus okozta halálesetet regisztráltak, addig mostanra beindult a fertőzés terjedése. A rendkívül fertőző delta-változat két hónappal ezelőtti kitörése olyannyira elhatalmasodott, hogy a Fidzsi-szigeteken naponta mintegy 250 új esetet regisztrálnak - írja az AP.

A kormány eddig ellenállt a zárlatra vonatkozó felhívásoknak, részben azért, hogy megpróbálja megvédeni a gazdaságot, amely tavaly már 19 százalékkal zsugorodott, miután a nemzetközi turizmus eltűnt. A fehér homokos strandjairól, tiszta vizéről és vendégszerető embereiről ismert szigetországban az összes munkahely közel fele a turizmushoz kötődött eddig

Az oltási kampány teljes lendülettel folyik, de a vakcinákról szóló félretájékoztatás akadályozza, hogy az emberek fel is vegyék azokat. Eddig az alig 1 millió lakos 29 százaléka kapta meg az első adagot, míg 2 százalékuk vette fel mind a két dózist. Főként a Covax-programon keresztül szereztek AstraZeneca-oltásokat az ENSZ-től, Ausztráliától.

A Fidzsi-szigetek kormánya közel 40 000 élelmiszercsomagot juttatott el az otthonukban vagy a célzottan lezárt területeken élő embereknek. Azt is lehetővé tette, hogy az emberek a nyugdíj-megtakarításaikból idő előtt elköltsék a pénzt. Egy új, jövő hónapban induló programban a munkájukat elvesztett, vidéki földhöz jutó embereknek mintegy 200 dollár értékű szerszámokat, ültetőanyagokat és készpénzt kínálnak.

"A pályázónak olyan induló növénytermesztőnek kell lennie, aki főtevékenységként teljes munkaidőben kíván gazdálkodni" - áll a programban.

A jelenlegi járványhullám során már 15 ember halt meg, és a teszteltek közel 7 százalékánál mutatják ki a vírust. Ausztrália és Új-Zéland vakcinákat, pénzt és orvosi csapatokat küldött, hogy segítsenek a Fidzsi-szigetek túlterhelt egészségügyi rendszerének. Az ország kormánya arra utasította a lakosságot, hogy egyes területeken, köztük Suvában, maradjanak otthon, és csak a legszükségesebb célokra menjenek ki. Éjszakai kijárási tilalmat is elrendeltek.