Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek sérüléseit szabotázs okozta - áll a svéd biztonsági szolgálat vizsgálatot követő közleményében. A sérült szakaszokat tovább elemzik, hogy kiderüljön, milyen robbanószert használtak, valamint olyan egyéb nyomokat keresnek, amelyekből megállapítható lehet, hogy kifelelős a támadásért.

„Az elemzések robbanóanyag-maradványokat mutattak ki több a helyszínen talált tárgyon” – mondta a Bloomberg szerint a vizsgálatért felelős svéd ügyész, Mats Ljungqvist. Hozzátette, hogy a Balti-tengerben lévő helyszínt alaposan megvizsgálták.

A Balti-tengeren át Oroszországból Németországba vezető gázvezeték a svéd hatóságok vizsgálatának középpontjában áll, miután szeptember végén két szivárgást fedeztek fel az északi ország kizárólagos gazdasági övezetében. Már a felrobbanás előtt sem ment földgáz a hálózaton, mert a nyár közepén Oroszország és a Gazprom arra hivatkozva, hogy az egyik turbina karbantartását nem tudják elvégezni a szankciók miatt, leállították. Aztán augusztusban végül az oroszok egyszerűen nem indították újra a tranzitot.

A földgáz ára a csütörtöki enyhe napközbeni csökkenés után tovább esett a holland gáztőzsdén. Az ICE TTF adatai szerint 110,25 eurós megawattóránkénti kurzuson kötötték a fronthavi szerződéseket.