Magyarországra orosz gázt szállító török áramlat gázvezeték egy darabja a tengerszint alatt fut, több helyen olyan területen, ahol aktív szeizmikus folyamatok zajlanak - írja az Mfor az ország gázellátását esetleg veszélyeztető lehetőségeket elemző cikkében. Jelenleg ugyan a vezetéket folyamatosan ellenőrzik, ám ez önmagában nem megnyugtató. 

A helyzet ugyanis az, hogy mind ehhez a tevékenységhez, mind pedig az esetleges hibák és sérülések javításához szükséges berendezéseket nyugatról importálják az oroszok. Vagyis amennyiben bármilyen műszaki hiba adódik, akkor a fennálló szankciók miatt nagy valószínűséggel nem fogják tudni a vezetéket megjavítani.

Mindez végeredményben azzal járhat, hogy a kizárólag Moszkvára támaszkodó magyar kormány képtelen lesz az ellátást biztosítani. Magyarország miniszterelnöke ugyan a napokban arról beszélt, hogy a tárolókban felhalmozott gáz az éves fogyasztás 41 százalékának felel meg, ám ez nem azt jelenti, hogy a fűtési időszakban az ország teljes ellátására elegendő földgáz állna az ország rendelkezésére - áll az Mfor elemzésében.

Relatíve több magyar gáz

A magyarországi kitermelés a gázellátás nagyjából 12-15 százalékát biztosítja, ez az arány úgy lehetne növelhető, ha az ország visszafogná a fogyasztását. Ez mérsékelné a gázellátás kockázatát.

Ha a 2021-es 11 milliárd köbméteres magyarországi gázfogyasztást 6-7 milliárd köbméterre lehetne leszállítani, akkor az itthon bányászott 1,5 milliárd köbméter gáz már nagyjából a negyedét adná a felhasználásnak.