A neve mellőzését kérő tisztviselő úgy fogalmazott, hogy a csúcstalálkozó "rövid, de velős" lesz. Az EU-t José Manuel Barroso, az Európai Bizottság vezetője, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Catherine Ashton külügyi főképviselő és Karel De Gucht kereskedelmi biztos képviseli majd, míg az amerikai elnök mellett jelen lesz többek között John Kerry külügyminiszter és Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó is. A megbeszélések az uniós diplomata szerint három fő téma köré épülnek majd, ezek pedig a gazdaság, a nemzetközi stabilitás és biztonság, valamint a globális kérdések.

A gazdasági kérdések körét az EU és az Egyesült Államok között kötendő, úgynevezett transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségi (TTIP) megállapodás határozza majd meg - árulta el az uniós tisztviselő, aki arra is kitért, hogy ehhez tartozik az is, hogy lehetővé teszi-e a jövőben az Egyesült Államok cseppfolyósított formában a földgáz exportját, ami csökkenthetné Európa függőségét az orosz földgáztól. A név nélkül nyilatkozó diplomata úgy vélte, hogy a csúcson megerősítést nyer majd, hogy mindkét fél "nagy ívű és átfogó megállapodásra" törekszik.

A nemzetközi stabilitást és biztonságot érintő kérdések között minden bizonnyal az ukrajnai konfliktus szerepel majd a legelőkelőbb helyen - hangsúlyozta a diplomáciai forrás, aki ugyanakkor ebben a témában nem számít meghatározó új bejelentésre a szerdai csúcstalálkozón, miután az uniós vezetők Hágában, az atomcsúccsal párhuzamosan, a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 tagjaival, így Obama elnökkel is tárgyalnak Ukrajnáról a brüsszeli csúcsot megelőzően.

A globális kérdések, problémák témakörét minden bizonnyal az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos, széles körű, tömeges adatgyűjtés uralja majd a szerdai megbeszéléseken. "A módszerek közül sok túl széles körűnek bizonyult az európaiak ízléséhez viszonyítva" - foglalta össze diplomatikusan az e miatti felháborodást az uniós tisztviselő, aki szerint a megbeszélések tárgya az lehet, hogy hol húzódjon az a határ, ameddig a hírszerzési tevékenység jogosnak és indokoltnak tekinthető.

Emellett az Európai Unió célja, hogy sikerüljön új megállapodást tető alá hozni azokról a szabályokról, amelyek betartásával amerikai cégek hozzáférhetnek az európaiak személyes adataihoz, emellett az Európai Unió arra törekszik, hogy az európai polgárokat ugyanolyan jogorvoslati lehetőségek illessék meg jogellenes adatgyűjtés esetén, mint az amerikaiakat.